Pagina's

zaterdag 28 juli 2012

Moureaux wil boerka verplichten in Molenbeek



Verplichting op het dragen van een boerka moet seksisme in Brussel tegengaan


Weldra een vertrouwd beeld in Sint-Jans-Molenbeek

Volgende week stemt het gemeentebestuur van Sint-Jans-Molenbeek over een decreet dat het dragen van een boerka op straat verplicht. De Brusselse gemeente van burgemeester Moureaux (PS) hoopt daarmee paal en perk te stellen aan vrouwen die schaarsgekleed over straat lopen en daarmee de mannelijke bevolking uitdaagt. Als het decreet wordt goedgekeurd, riskeren vrouwen die de regel aan hun laars lappen een GAS-boete tot 250 euro.


De documentaire van RITS-studente Sofie Peeters over seksisme in Brussel blijft niet zonder gevolgen. Op de beelden is te zien en te horen hoe de vrouw in weinig aan de verbeelding overlatende kledij de mannen in onze hoofdstad uitdaagt. "Kan en mag niet", vindt PS-burgemeester Philippe Moureaux van de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. "We moeten streng optreden tegen personen die verschillende gemeenschappen tegen elkaar opzetten. Als vrouwen met hun aanstootgevende kledij verantwoordelijk zijn voor overlast, dan moeten zij aangepakt worden."

"Aanstootgevende vrouwen bestraffen"
De burgemeester van Molenbeek heeft daarom zijn gemeentebestuur in spoedberaad bijeen laten komen om te stemmen over het zogenoemde "antiseksismedecreet." Dat decreet bepaalt dat vrouwen in zijn gemeente voortaan gesluierd moeten zijn. Wie toch in een jurk of een rok over straat loopt, riskeert een GAS-boete tot 250 euro. Volgens Moureaux is dat bedrag allesbehalve overdreven. "De politie laten uitrukken om de gemoederen te bedaren kost ons veel meer dan 250 euro. Eigenlijk is die boete nog aan de lage kant", besluit de PS-burgemeester.

De goedkeuring van het gemeentedecreet wordt wellicht een formaliteit, want alle meerderheidspartijen zijn gewonnen voor het idee. Volgens Ahmed El Khannouss (CDH) zal het niet lang duren vooraleer andere Brusselse gemeenten het voorbeeld van Molenbeek zullen volgen. "Overal in Brussel heb je hetzelfde probleem van vrouwen die zich op het strand wanen. Dat is een teken van weinig respect voor de hoofdzakelijk mannelijke inwoners die zich wél fatsoenlijk kleden. U ziet mij toch ook niet in zwembroek in de gemeenteraad zetelen?", stelt El Khannouss.

Financiële crisis dreigt voor familie Dewinter

Filip Dewinter kijkt bedenkelijk. De boerkaverplichting
kan hem in slechte financiële papieren brengen.
Voor Vlaams Belang-topman Dewinter dreigt de boerkaverplichting een financiële nachtmerrie te worden. Eerder dit jaar loofde hij nog een beloning uit om boerka's in het straatbeeld te melden. Wie dat deed, kon op 250 euro rekenen. Als de verplichting er komt, dreigt de politicus vele duizenden euro te moeten betalen aan iedereen die zo een boerkamelding doet.

Dewinter
zelf heeft het tegen de redactie van Het nieuws van morgen over een afrekening. "Al jaren doet het establishment niets liever dan mij en mijn partij kapot te krijgen. Als het voor de rechtbank niet tot het gewenste effect leidt, doen ze het op een andere manier", foetert hij. "Maar ik ben een man van mijn woord. We blijven ook volgende week 250 euro geven aan iedereen die een boerka in het straatbeeld ziet opduiken, al was het maar om aan te tonen dat mijn partij uitvoert wat het belooft. Een eigenschap die bij het establishment niet aanwezig is", besluit Dewinter fijntjes.