Pagina's

dinsdag 17 juli 2012

Chris Froome rijdt na rustdag voor RadioShackOpmerkelijke transfer zet 99e Tour de France helemaal op zijn kop


De bondgenoten uit de eerste Tourweken worden in de slotweek
elkaars grootste rivalen voor de eindzege

De nummers 1 en 2 in het klassement van de Tour rijden vanaf morgen niet meer in dezelfde ploeg. Chris Froome heeft zonet op de rustdag een akkoord bereikt met RadioShack om onmiddellijk toe te treden tot het team van Flavio Becca. Froome maakt met die transfer handig gebruik van een reglementswijziging die transfers tijdens de Tour mogelijk maken.


De eindzege leek Bradley Wiggins niet meer te kunnen ontglippen, maar de transfer van zijn eerste achtervolger én ploegmaat Chris Froome brengt daar nu verandering in. De in Kenia geboren Brit heeft zopas in een persmededeling verklaard dat hij met onmiddellijke ingang Team Sky verlaat voor RadioShack-Nissan-Trek. "In de sport moet elke deelnemer maximaal zijn eigen kansen kunnen gaan", staat er geschreven. "Ik ben van mening dat ik bij mijn huidige team op grenzen bots die die kansen in de weg staan. Het is daarom dat ik, na overleg met mijn familie en manager, heb beslist om niet langer in dienst te blijven van Team Sky", leest de boodschap van Froome.

Tourbaas Prud'homme wordt omstuwd
door een persmeute
In de Tourgeschiedenis is het nooit eerder gebeurd dat een renner tijdens de wedstrijd van ploeg verandert. Toch is wat Froome nu doet helemaal legaal sinds Tourbaas Christian Prud'homme begin dit jaar enkele belangrijke reglementswijzigingen heeft doorgevoerd voor deze 99e Ronde van Frankrijk.

De reglementswijziging waar Froome en RadioShack van gebruikmaken werd door Prud'homme zelf bedacht. "Het is bedoeld om de Tour spannender te maken", zegt de Tourbaas op een druk bijgewoonde persconferentie. "Elke transferaanvraag wordt op de rustdag onderzocht door de wedstrijdjury. Als die oordeelt dat de transfer het vervolg van de Tour spannender maakt, dan geven we ons akkoord." Kritiek op deze nieuwe regel wuift Prud'homme weg. "In een voetbalcompetitie worden toch ook transfers gedaan tijdens een lopende competitie? Wat hier nu gebeurt is exact hetzelfde", verduidelijkt de Fransman.

Door deze beslissing van de wedstrijdjury kan Froome zijn eigen kansen gaan in de komende Pyreneeënritten. Voor een herhaling van wat in de Alpen gebeurde - Froome demarreerde zijn kopman uit het wiel, maar hij plooide voor de teamorders - hoeft de Brit nu niet meer te vrezen. Bij RadioShack zal de Brit de enige kopman zijn na de opgave van ex-gele trui Fabian Cancellara.

"Dit is exact wat deze Tour de France kon gebruiken"

"De Tour is gered!"
Co-commentator José De Cauwer is laaiend enthousiast over de beslissing van de wedstrijdjury. "Eigenlijk was deze Tour al beslist na een rit of 10. Wiggins in het geel en met een tijdrit van 50 km op de voorlaatste dag zou hij dat geel nog steviger dragen. Maar nu is dat allemaal niet meer zo zeker", geeft De Cauwer toe aan de redactie van Het nieuws van morgen.  Volgens de co-commentator van Michel Wuyts moet Wiggins zich veel zorgen maken over wat komen zal. "Het was in de Alpen al duidelijk dat Froome eigenlijk veel sneller kon dan zijn kopman. Als hij zich in de Pyreneeën even goed voelt als in de Alpen, zie ik hem de gele trui pakken. Ik verwacht een razendspannende tijdrit zaterdag, waar het mogelijk om seconden zal gaan", besluit De Cauwer.
12 opmerkingen:

 1. Das niet waar denk na !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig stukje literatuur ! Niet te geloven hoeveel er dit niet eens doorhebben :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In elk geval : goed geprobeerd ! Een beetje leven op deze rustdag ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik zie in die reglementwijzigingen toch niks staan over veranderen van team ze! wa een bulshit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is dan ook de website van Het Laatste Nieuws. Daar zijn ze nog niet zo goed geïnformeerd als bij ons, lieve Helene.

   Verwijderen
  2. haha, op geen enkele andere site staat dit. en daarnet was het persmoment bij sky. Ik heb goed men oortjes open gehouden ... maar NEEN ik hoorde niets van een overstap :) lieve VINICIO

   Verwijderen
  3. lieve anoniem, heb je dan niet door dat dit een sit is waar geen echte nieuwsfeitjes op staan? Dit noemt men humor

   Verwijderen
 5. Zijn 90% van de mensen echt zo dom of begrijpen ze deze site gewoon niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Belgen geloven dit dus wha wha groeten een Hollander.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. je moet dit niet geloven, kijk naar andere teksten op deze site. 'Grieken uit het EK gezet' ik heb er ni veel van gemerkt xp

  BeantwoordenVerwijderen