Pagina's

dinsdag 17 juli 2012

Bruyneel (Radioshack): "Frank dronk te veel thee"Ploegleiding beweert dat Xipamide in thee van Frank Schleck zat


Bij een huiszoeking in de hotelkamer van Schleck
werd deze voorraad groene thee aangetoffen

De Franse politie is binnengevallen in de hotelkamer van wielrenner Frank Schleck. Daar heeft de gendarmerie een voorraad groene thee ontdekt op de nachttafel van de Luxemburger. Het is bekend dat in groene thee onder meer de vochtafdrijvende stof Xipamide zit, net die stof die Frank Schleck een positieve dopingtest heeft opgeleverd. De ploegleiding van RadioShack is dan ook formeel: "Frank heeft gewoon te veel thee gedronken."


Opschudding rond 21uur in het Tourdorp, nadat werd bekendgemaakt dat Frank Schleck betrapt is op het gebruik van doping. De Luxemburger, vorig jaar nog derde in de Tour, legde na de rit op 14 juli een positieve dopingplas af. In zijn urine werd het vochtafdrijvende middel Xipamide gevonden. Die stof wordt volgens de geruchtenmolen gebruikt bij bloedtransfusies, maar volgens Johan Bruyneel van RadioShack is de waarheid veel genuanceerder. "In tegenstelling tot andere renners zit er in de drinkbus van Schleck geen water, maar groene thee", zegt Bruyneel. "Hij kan per rit makkelijk 3 liter groene thee drinken en hoe meer thee je drinkt, hoe meer Xipamide je in je lijf hebt", aldus Bruyneel.

"Wij hebben niets te verbergen", zegt Bruyneel
Voor de Belgische ploegleider is het al de tweede keer in korte tijd dat een van zijn renners in opspraak komt. Eerder werd Alberto Contador betrapt op het gebruik van Clenbuterol, een stof die in zijn lichaam is gekomen na het eten van vlees. Nu lijkt het erop dat niet vlees, maar wel thee de boosdoener is in dit nieuwe dopingverhaal.

"Ik heb er veel vertrouwen in dat Frank niet zal geschorst worden", zegt Bruyneel. "De agenten hebben in zijn kamer de zakjes thee gevonden en we staan helemaal ter beschikking van de onderzoekers. We hebben niets te verbergen", is onze landgenoot formeel.

Bruyneel krijgt alleszins steun uit wetenschappelijke hoek. De dienst hematologie van UGent bevestigt aan Het nieuws van morgen dat te veel groene thee drinken, kan leiden tot een hoge dosis Xipamide in het bloed en in de urine. "Als het ooit tot een rechtszaak komt, dan willen wij zeker onze diensten aanbieden."
1 opmerking: