Pagina's

donderdag 5 juli 2012

Electrabel sluit stroom af van gezinnen ministers


Electrabel gaat gezinnen van federale ministers vanaf maandag zonder stroom zettenGezinnen van ministers worden meegesleurd in "kernoorlog"

Energiereus Electrabel reageert boos op de plannen van de federale regering om bijna alle kerncentrales te sluiten in 2015. Nadat het eerst had gedreigd de enige overblijvende centrale in Tihange ook te sluiten in 2015, gaat de energiereus nu een stap verder. Vanaf maandag wordt de levering van stroom aan de gezinnen van de federale ministers  stopgezet. "Zolang ze bij hun plannen blijven, krijgen ze thuis geen stroom meer", zegt een woordvoerster. 


Een dag na het "kernakkoord" van de federale regering is de storm van Electrabel nog niet gaan liggen. Het dochterbedrijf van GDF Suez had gisteren nog gedreigd om ook de kerncentrale in Tihange stil te leggen in 2015, maar dat dreigement lijkt geen indruk te maken in de Wetstraat. Daarom gooit Electrabel het nu over een andere, meer persoonlijke boeg. "In vergaderingen met de bevoegde ministers is het ons opgevallen hoe weinig ze meeleven met de bevolking", zegt woordvoerster Sarah Debruyn aan Het nieuws van morgen.  "Zo een sluiting zou gemakkelijk tienduizenden gezinnen zonder stroom zetten, maar daar zit de regering-Di Rupo duidelijk niet mee in. Ik ben benieuwd hoe ze zullen omgaan met de klachten van hun vrouwen en kinderen", zegt Debruyn fijntjes.

Uit een rondvraag bij die gezinnen blijkt dat een meerderheid van de federale excellenties Electrabel heeft als energieleverancier. De vrouw van Melchior Wathelet (kleine foto) valt uit de lucht als we haar met het dreigement confronteren. "Wij hebben volgende week een groot verjaardagsfeest gepland, het zou een ramp zijn om dan zonder stroom te zitten", getuigt de vrouw van de CDH-staatssecretaris. "Ik zal hem vragen om dat kernakkoord toch eens te herbekijken."

In Oostende maakt het gezin van Johan Vande Lanotte (SP.A) zich geen zorgen. "Mijn pa wist al enkele maanden wat Electrabel van plan is", getuigt zijn zoon. "Wij zijn dus vorige maand al overgeschakeld op een andere energieleverancier, een leverancier waar mijn pa het ook voor het zeggen heeft." Volgens zijn zoon is zijn vader blij met voornemen van de energiereus. "Als er meer klanten weggaan bij Electrabel, dan profiteren andere spelers in de energiemarkt daarvan. Dus ook die van mijn pa."

Vlaamse regering toast op problemen in federale regering

Muyters trakteerde zijn collega's van de Vlaamse regering 
Terwijl de Wetstraat zich opmaakt voor opnieuw lastige dagen en weken, lijkt de rust aan het Martelarenplein te zijn teruggekeerd. De laatste weken werd de Vlaamse regering geconfronteerd met de ene rel na de andere, maar door de energiecrisis besteden de kranten nu uitsluitend aandacht aan het federale niveau. "Reden genoeg voor een terrasje", zegt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). Het was Philippe Muyters die zijn Vlaamse collega's trakteerde. Voor de geïnteresseerden: er werden 20 pintjes (1,5 euro), 1 Duvel (2 euro) en 10 cola's (1,2 euro) gedronken. Muyters besloot gepast te betalen door de ober een briefje van 50 euro te geven.

1 opmerking: