Pagina's

donderdag 26 april 2012

Sabam eist verbod op digicorder en hd decoder


Sabam wil totaalverbod op toestellen die tv-programma's opnemen

"Ofwel een verbod, ofwel 250 euro per persoon in het bezit
van een digicorder of hd-decoder."

In hun strijd tegen de digicorder van Telenet en de hd-decoder van concurrent Belgacom krijgen de commerciële zenders de steun van Sabam. De auteursrechtenvereniging is er niet over te spreken dat het apparaat van beide telecomoperatoren de gebruiker thuis in staat stelt om reclame - die zo goed als altijd muziek bevat - gewoon door te spoelen. "Het doorspoelen van reclame kost de sector dagelijks handenvol geld", zegt Sabam-woordvoerder Thierry Dachelet.


De aanval op de opname-apparaten kende deze week een heropflakkering, nadat er in de VS een forse daling van de kijkcijfers werd gemeten in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Uit onderzoek is gebleken dat vooral de groep mensen die rechtstreeks naar een televisieprogramma kijkt, zwaar is geslonken en dat een steeds groter wordende groep zelf beslist wanneer een opgenomen programma wordt bekeken. Met als gevolg dat de reclameboodschappen tijdens de programma's probleemloos worden doorgespoeld, wat dan weer een mes op de keel is voor de Amerikaanse commerciële omroepen die eerstdaags met de advertentiemarkt moeten onderhandelen over de prijzen van commercials voor dit najaar. "Als steeds minder mensen die reclameboodschappen bekijken, dan gaan de adverteerders ook minder uitgeven, met een ineenstorting van de reclamemarkt tot gevolg", zegt Amerikaans mediaprofessor Paul Levinson.

En als het regent in New York, dan druppelt het ook in ons medialandschap. Met de cijfers van de Amerikaanse zenders in de hand waarschuwde vooral de VMMa voor de mogelijk desastreuze gevolgen voor de sector in ons land, als de Belgische tv-kijker het voorbeeld van de Amerikaan gaat volgen. VMMa-topman Christian Van Thillo richtte zijn pijlen in de eerste plaats op de distributeurs Telenet en Belgacom. Zij zijn volgens Van Thillo het grootste gevaar voor de reclamemarkt en dan vooral door de twee producten die ze (gratis) aanbieden: de digicorder van Telenet en de hd-decoder van concurrent Belgacom.

De VMMa krijgt nu steun uit onverwachte hoek, want ook Sabam is niet opgezet met beide apparaten. "Hoe moeten de artiesten die wij vertegenwoordigen zich voelen als hun muziek bij de spots niet meer gehoord wordt?", vraagt Dachelet zich af. "Sommige artiesten zijn wekenlang bezig om de perfecte muziek te vinden die in harmonie leeft met het product waarvoor reclame wordt gemaakt. En al die weken kunnen met één simpele druk op de knop teniet worden gedaan. Dat is toch niet eerlijk?"

Als het van Sabam afhangt, wordt deze
digicorder binnenkort verboden.
Waar de VMMa hoopt op een rondetafeloverleg met de distributeurs, kiest Sabam voor de directe confrontatie. "Uit ervaring hebben we geleerd dat het overlegmodel in ons land niet bestaat. Daarom stappen we naar de rechter om in kort geding een verbod te eisen op het gebruik van de digicorder en de hd-decoder." Als de rechter Sabam niet volgt in hun protest, schakelt de auteursrechtenvereniging een versnelling hoger. "Dan zullen we iedereen die een opname-apparaat heeft een factuur opsturen van 250 euro, het bedrag dat we jaarlijks per persoon mislopen", aldus Dachelet. Volgens Sabam hebben ze de wet aan hun zijde en hebben Telenet en Belgacom 2 keuzes: ofwel stoppen met de opname-apparaten, ofwel laten ze hun klanten jaarlijks 250 neertellen voor dat apparaat.

48 opmerkingen:

 1. fuck tees jong! als ge zelfs al geen opnames niet meer moogt doen van een programma...
  precies of alles dat je op tv kijkt word opgepakt, reclame word nog steeds bekeken hoor.
  als we binnenkort niet meer kunnen opnemen, mogen de maandelijkse huurprijzen van telenet en/of belgacom ook wel dalen.
  maar dan gaat er daar weer gezever over zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Natuurlijk spoelt iedereen door, de hoeveelheid reclame tussen programma's op tv swingt dan ook de pan uit. Hoemeer ze zo mensen blijven uitmelken voor nog meer euro's te kunnen geven aan de al in geld zwemmende artiesten, hoe meer mensen de illigaliteit gaan induiken. Gaan stoppen met tv kijken etc..

  Ze zouden de terugval beter zoeken in de kwaliteit van de programma's tegenwoordig op tv.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is toch wel jammer dat elke reclame wordt onderbroken door een stukje film, hé? LOL

   Verwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In de toekomst zal Sabam en de media iedereen verplichten een Kinect aan te schaffen om te controleren of je tijdens de reclame naar het toilet gaat, en daar dan kosten voor aanrekenen. Het kan toch niet dat je op die momenten een plaspauze inlast!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Uit de redenering van sabam kan je ook afleiden dat binnenkort alle aan-uit knoppen op toestellen moeten verboden worden, of 250 per persoon per toestel met aanuitknop. Aangezien met een simpele druk op deze knop het "harde" werk van de artiesten teniet kan worden gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ah die sabam moet gewoon is ni onozel doen ze zijn tegen dit tegen dat weden da ze gvd allemaal zelf zo een toestel in hun kot hebben staan bende onozelaars gvd

  BeantwoordenVerwijderen
 7. me to,
  sabam, die plz..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een idee: Scan 250 euro in, mail ze door naar sabam. Zo hebt gij uw 250 Euro aan Sabam bezorgd voor de kosten van de digicorder. t'is toch digitale televisie dus geef die gekken dan digitaal geld?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. met wat voor onnozelheden houden die zich bezig

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat wil je nu dat mensen doen de reclame's worden tegenwoordig onderbroken door programma's wel raar dat er vroeger niets gezegt werd over de vcr recorders je komt een paar jaar te laat bleite Sabam.
  Waar zijn jullie in godsnaam mee bezig. Ik verwacht binnekort het kijk en luister geld weer... Reclame is toch ook de tijd om iets te gaan doen ondertussen (wc,drinken,...) dus dan kijken de mensen ook niet.

  Fuck off Sabam ge zijt nu echt aan het overdrijven stelletje eikels.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. gaat ge ook mensen aanklagen omdat ze een bepaalde film niet willen zien? Al dat geld voor de ontwikkeling van die film is dan ook verloren gegaan als niemand er naar ziet.
  Iedereen moet een vrije keuze hebben of ze de reclame willen zien of niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik hoop dat telenet nu eens denkt aan zijn klanten en tegen Sabam en vmma zegt dat ze moeten oprotten met hun kinderachtige en idiote ideeën. Denk dat er anders heel veel digicorders buiten zullen vliegen met als gevolg een serieus verlies aan inkomsten voor telenet (en belgacom). En sabam zelf facturen laten sturen naar eigenaars van digicorders? ik dacht dat er zoiets was als een wet op privacy, hoe weten zij wie een heeft?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. 't is toch nie dat omdat iemand muziek maakt dat iedereen verplicht moet worden om daar naar te luisteren hé?!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. de tv industrie verdient al geld genoeg aal de zenders afschaffen en enkel nog vrt tis to gratis en geen gezever!!!!
  p.s. sabams sucks. they are one of the biggest thiefs of the world.En btw als je nie kan doorspoelen zap je naar een andere zender waar geen reclame is FOOLS!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mogen we nu niets meer hebben in ons leven of hoe zit dat?

  Nu kunnen we eindelijk die eindeloze kutreclameblokken omzeilen en nu beginnen er een paar kindjes te wenen dat ze geld mislopen.

  Jah, doen wat elke normale mens moet doen tegenwoordig, een ander job zoeken hé...

  En Sabam strijkt al genoeg geld op, gaan ze nog wat liggen muggenziften ook.

  Achter die 250 euro kunnen jullie fluiten, je moest eens weten wat wij allemaal mislopen aan de belastingen... belastingen waarmee jullie mooi loontje en jullie pensioen mee betaald word.

  Ik wil dan ook mijn geld terug. Zeveraars

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Omg dit is echt erg... Zo vinden ze altijd weer iets nieuws, zal het met dit niet lukken dan ligt er volgende week weer iets anders op tafel..

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Gevaarlijk rotvolkje met SOPA, CISPA en SABAM ... Ik zeg rammel geven, erop spugen en hen geen cent geven ik sta erachter.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. NIEMAND WIL UW ROTREKLAME ZIEN SABAM en ja we gaan illegaal muziek en films downloaden de eerste boete, rekening die ik krijg plak ik op uw bek. Ik ga de bedrijven de rekening presentere per reclame die ze mij doen bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Mijn paardenkwekerij heeft ook erg geleden onder de uitvinding van de auto. Ik eis een verbod.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Betalen de digikijkers al niet extra voor de opname-functie? Zo was het toch vroeger bij Belgacom TV voor ik ze buiten gooiden.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Op de kabel betaal je toch ook nog auteursrechten, wat zijn die nu aan't zeveren.We zullen is aan de mensenrechten vragen of dit wel kan, om de 15 min de mensen martelen met reclame.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. is da hier nog democratis of communisme?
  democratis, mijn gat ja!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. a,goed idee van sabam.
  Opnemen en dan kan je later de reclame doorspoelen.
  Dank u SABAM voor deze tip ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Schaf al die onnozele commerciële zenders af, er kijken steeds minder mensen naar, en...gedaan met bedrieglijke reclame!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Fuck Sabam! wie wilt er nu om de 15 minuten 5 minuten reclame kijken? Rotte idioten zijn het, enigste wat die doen is geld rippen van de gewone burger net zoals de overheid doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. HAHA oelang besta TEVO al in america mongolen moest mense denke da ze geld verliezen aan digitale tv wast ier zelf nooit geweest in belgie want deze techonogie bestaat al jaren duurde gwn weer effe voor wij mee waren,

  sabam weet niks word da zelf nie gezien als beschutte werkplaats waar ze mongole late werke ?

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Kapitalisme. Een geweldig iets. Ze zouden het toch wel ietsje subtieler kunnen aanbrengen.. Mensen dwingen naar reclame te kijken? Bang dat hun horde schapen minder beïnvloed zouden worden door oerdomme, oppervlakkige reclamespots en misschien zelfs wat intelligentie zouden kunnen bijkweken? Nee, daarvoor moeten we gestraft worden; laat ze ons maar uitmelken als het stelletje domme koeien dat we zijn. Hoe durven we zomaar reclame doorspoelen..

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik beslis nog steeds zelf wat en wanneer ik iets zie .
  En ik luister nog steeds zelf naar wat ik wil .
  En geen enkele mens zal mij ooit kunnen dwingen om naar deze rotzooi wat zij muziek noemen te luisteren .
  En voor die derderangsmuziek geld geven NOOIT VAN MIJN LEVEN .
  Alle respect voor de muzikanten zij doen gewoon hun job maar ieder kiest zijn eigen muziek om te beluisteren zelf.
  Waar moet ik geld storten om een rechtszaak aan te spannen tegen deze onbenullen .
  Meer dan 3 miljoen euro (als ik me niet vergis)achterstallig geld dat ze nog steeds aan de artiesten moeten.
  Hun geld is op volgens mij daarmee dat ze het ergens anders moeten halen om iedereen te kunne betalen ...  Ziek ben ik ervan pfffff

  BeantwoordenVerwijderen
 31. en wat met de doven gaan ze die ook een gepeperde rekening sturen omdat ze dan niet naar de artiesten hun harde werk luisteren

  BeantwoordenVerwijderen
 32. lang leve de dvd-recorder met harde schijf :D

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Misschien zouden ze eens moeten beginnen met betere programma's te maken, of misschien minder reclame zodanig dat het de moeite niet meer is om door te spoelen. Elke keer als ik den tv opzet ist gvd reclame dus geloof mij ik heb het echt wel allemaal gezien ze. Daarbij die bazen van de vtm en al die kutzenders kunnen nog altijd nen dikken auto kope van de winst van 1 reclamespotje ofzo dus bakkes.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Wat met de doven en slechthorenden...? Nog een extra tax?

  Eindelijk zijn de mensen ontdaan van het juk der clerus die de menskes dom en arm wilde houden... en nu is er SABAM-religion in opmars?

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Sabam go fuck yourself ! binnenkort gewoon digiboxen en recorders buitengooien en via internet nog wat illegale cd's en films downloaden via mogelijkheden waar onze vrienden uitzuigers nog het bestaan niet van afweten . domme kloten... doe zo verder en jullie gaan zelf de hele muziek en filmbusiness om zeep helpen , idioten !

  BeantwoordenVerwijderen
 36. eet een mars . deze reclame word u aangeboden door sabam . :)

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Als dit doorgaat mogen ze mijn tv erbij komen halen.
  4 reclameblokken in mijn favoriete programma's is écht te veel.
  En kost ook te veel tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Tword nekeer tijd da ze SABAM aanklagen, geen enkele duidelijke richtlijn. Van hun wil wet maken. Aanrekenen wanneer het niet kan. Er zou meer controle op deze maatschappij moeten zijn. En zoals altijd gaan ze dit toch verliezen wegens procedurefouten alleen al. SABAM, jonge en zelfs oudere mensen kunnen geen privéfeestjes meer houden omdat men niet weet hoeveel men gaat betalen voor SABAM en juist dat moeten betalen maakt het minder aantrekkelijker. Minder sociale contacten, waar blijven die feestjes in parochiezalen door jongeren en dergelijke?
  Familieleden of goede vrienden komen te overlijden, psssttt!! laat het stil zijn in de kerk of op de koffietafel, anders komen die van SABAM diezelfde dag nog innen.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Sabam heeft geen poot om op te staan, want

  Stel dat één van uw werken wordt uitgezonden door een televisiezender. Daarvoor moet deze uw toestemming vragen en U een vergoeding betalen (deze vergoeding wordt meestal geïnd door de beheersmaatschappij waarbij u aangesloten bent en die overeenkomsten heeft afgesloten in naam van de auteurs – wij verwijzen naar het hoofdstuk gewijd aan ‘sofam sluit contracten af voor haar auteurs’).

  Echter, indien uw werk via de kabel bij de kijker terechtkomt dan moeten de kabeldistributiemaatschappijen U ook auteursrechten uitbetalen, bovenop de auteursrechten die reeds werden uitbetaald door de televisiezenders. Het betreft hier de kabelrechten.

  Als U nauwlettend uw factuur nakijkt die U ontvangt van uw kabeldistributiemaatschappij dan zal U daar, één keer per jaar bij de afrekening, trouwens de term ‘auteursrechten’ zien opduiken; met andere woorden : elke abonnee betaalt deze kabelrechten bij zijn jaarlijkse factuur.

  concreet: stel dat een kanaal bepaald muziek afspeelt, dan moet dat kanaal een som betalen aan de rechtmatige eigenaar. gebeurt dit via kabel zal de kabeldistribiemaatschappije de rechtmatige eigenaar ook nog eens betalen voor het verdelen van deze werken.

  conclusie die artiesten worden al betaald voor hun werk dat word gedistributeert. Sabam wil gewoon een extra cent opeisen.

  zo heb ik het althans begrepen.

  Ook nog een fijn weetje:
  “Het respecteren van de auteursrechten van derden behoort tot het takenpakket van een professioneel, gemandateerd reclamebureau.“

  Bronnen:
  http://www.sofam.be/main-nl.php?ID=99&parent_ID=29&titel=Kabelrechten
  http://marketingenmediarecht.wordpress.com/2012/01/03/reclamebureau-aansprakelijk-voor-auteursrechtinbreuk/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. d'as een juist antwoord, we betalen al auteursrechten, als ik geen zin heb om réclame te zien waarbij zo'n kutliedje bij hoort heb ik enkele cents weggesmeten,wat mijn recht is, gaan zij die terugbetalen als ik niet naar de réclameblokken kijk ? ? ? Want dan eis ik al mijn geld terug dat ik aan "auteursrechten" heb betaald
   Dus SABAM, vrij om kontakt op te nemen met mij om een terugbetalingsplan te bespreken

   Christian

   Verwijderen
 40. Zoveel mensen die bovenstaand artikel serieus lijken te nemen...

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Wat is dat voor iets SABAM? Carnavalvereniging ofzo?
  Terugkeer van de video en DVD-recorder? :D

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Waar is het recht om zelf te beslissen wanneer je iets kijkt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt als een bus

   Ik hoop echt dat die markt valt zoals een baksteen
   Weg met de reclame, word er zo moe van dat een serie van 25à35min elke 7 min 5 minuten reclame in voor komt

   Verwijderen
 43. ha ja en met een VIDEO opname ging dat niet af wa!!!! met hunne zever men zou zevoor de rechter moeten trekken bende maffia!

  BeantwoordenVerwijderen