Pagina's

donderdag 3 januari 2013

Ryanair wil voortaan zonder piloten vliegen


Stewards en stewardessen moeten te dure piloten vervangen in de cockpit.

Door geen piloten meer in te zetten, hoopt Ryanair
de kosten voor de consument fors te drukken.

Ryanair gaat besparen op een schijnbaar essentieel onderdeel van een vliegreis. Topman Michael O'Leary heeft bevestigd dat de lagekostenmaatschappij het aantal piloten drastisch wil verminderen. "Stewards en stewardessen moeten na een opleiding van een maand in staat zijn om zelf een vliegtuig aan de grond te zetten", aldus O'Leary.


Ryanair gaat voortdurend op zoek naar manieren om reizen met het vliegtuig goedkoper te maken. Na tal van verplichtingen voor de reiziger richt topman Michael O'Leary zich nu vooral op het eigen personeel. In een beleidsnota die de redactie van Het nieuws van morgen kon inkijken, stelt O'Leary dat de aanwezigheid van piloten in het vliegtuig de rekening onnodig doet oplopen. "Voor de zomer laten we het cabinepersoneel (stewards en stewardessen, red.) een maand lang opleidingen volgen om te leren hoe ze een vliegtuig veilig en wel aan de grond kunnen zetten", leest de nota.

"Ik denk aan de klanten,
niet aan de piloten"
"Het is louter toeval dat we uitgerekend nu met onze plannen naar buiten komen", steekt de Ierse bedrijfsleider van wal. "Van een afrekening met onze piloten is echt geen sprake. Wij kijken alleen naar de prijs en een piloot kost ons veel meer geld dan het cabinepersoneel." De kritische houding tegen de timing van het bekendmaken van de plannen komt er niet zomaar, want uitgerekend vandaag raakte Ryanair in opspraak. Enkele piloten van de Ierse luchtvaartmaatschappij hadden anoniem op de Nederlandse televisie getuigd over hoe ze moeten vliegen ook als ze daar eigenlijk te ziek voor zijn.

Datzelfde Nederlandse tv-programma "Brandpunt reporter" vertelde vorige week dat piloten onder druk werden gezet om te vliegen met zo min mogelijk brandstof, om op die manier de kosten te drukken. In een persmededeling zei Ryanair toen dat het "een onderzoek wil naar het programma dat zich profileert als onderzoeksjournalistiek, maar zich baseert op valse getuigenissen van anonieme personen."

 Terugkomend op zijn ambitieuze toekomstplannen vraagt O'Leary het vertrouwen van zijn klanten. "Met deze maatregel moet het mogelijk zijn om de kosten van een vliegreis drastisch naar beneden te brengen." Eventuele veiligheidsrisico's wuift de Ier weg. "We hebben het hier over honderden mannen en vrouwen die elke dag doorbrengen in een vliegtuig, het lijkt me de logica zelve dat ze meer kunnen dan mensen eten en drinken geven. Wie lang genoeg bij de hond slaapt, krijgt zijn vlooien."