Pagina's

vrijdag 6 december 2013

Filipijnen zamelen 60 miljoen euro in voor slachtoffers Sinterklaasstorm


Bedrag inzamelactie ligt 10 x hoger dan wat Belgen hebben gestort voor slachtoffers tyfoon Haiyan

Nauwelijks een maand nadat de Filipijnen zelf zwaar werden getroffen door
Sinterklaasstorm slaat in alle hevigheid toe.
natuurgeweld, wordt er massaal geld ingezameld voor de stormslachtoffers in ons land. De benefietactie België 0612, een samenwerking tussen de Filipijnse openbare en commerciële omroepen, bracht na amper 24 uur al 60 miljoen euro in het laatje. "Wij weten hoe jullie zich nu voelen", klinkt het daar.


Met windstoten tot bijna 400 kilometer per uur was tyfoon Haiyan een van de zwaarste stormen ooit gemeten. Daarmee vergeleken is de Sinterklaasstorm klein bier, toch vindt een meerderheid van de Filipijnse bevolking het fout om de mate van liefdadigheid te laten afhangen van de sterkte van een storm of het aantal slachtoffers. "Het resultaat van natuurgeweld is overal gelijk", zegt de Filipijnse president Aquinho aan de redactie van Het nieuws van morgen. "Toen we de beelden van Oostende en Bredene zagen, kregen we een krop in de keel. We hebben snel een nationale inzamelactie in het leven geroepen en we zijn erg blij met het resultaat (tot dusver 60 miljoen euro, red.)

"Ik verdien maandelijk 50.000 peso en ik heb 20.000 peso (330 euro, red) overgemaakt aan België 0612", zegt Feng Xhi (kleine foto onder) uit Tacloban, de stad die door Haiyan het zwaarst werd getroffen. "We zijn opgevoed om mensen die lijden, te helpen, los van onze eigen situatie. Mijn buurman heeft zelfs 70 procent van zijn maandloon gestort", aldus Xhi, die zijn huis verloor en sindsdien in een tentje woont.
"Opgevoed om mensen te helpen"
Of het geld ook werkelijk naar de stormslachtoffers gaat, is nog geen uitgemaakte zaak. De Vlaamse en de federale regering mogen immers zelf kiezen waaraan ze het geld zullen besteden. "De overheid is altijd baas over geld dat door andere landen wordt ingezameld", zegt politicoloog Carl Devos. In regeringskringen is te horen dat het geld wellicht gebruikt zal worden voor de bouw van het nieuwe Eurostadion op parking C aan de Heizel.