Pagina's

zaterdag 28 april 2012

Spelen Rode Duivels voortaan zonder Vincent Kompany?


Philippe Collin: "voorbeeld nemen aan Belgische vrouwenhockeyploeg"

"Zonder groepsgevoel win je geen matchen"
De beslissing van de Koninklijke Belgische Hockeybond (KBHB) en de technische staf van de nationale vrouwenploeg om sterspeelster Sofie Gierts niet meer te selecteren, veroorzaakt nog steeds heel wat ophef. Ook de Belgische Voetbalbond heeft zich bij monde van topman Philippe Collin in de debatten gemengd. Hij vindt dat bondscoach Georges Leekens moet overwegen om ook één van zijn sterspelers niet meer te selecteren. "Niemand mag boven de groep staan, ook de vedetten niet", zegt Collin vanop een Zuid-Amerikaanse golfcourt.


Gierts (links) in betere tijden
Doorgaan is nieuws uit het vrouwenhockey terug te vinden op de allerlaatste bladzijden van een sportkatern, maar de eliminatie van sterspeelster Sofie Geerts heeft daar verandering in gebracht. De KBHB zegt in een persmededeling dat Gierts zich herhaaldelijk heeft misdragen op stage en dat ze, ondanks waarschuwingen, niet aangaf haar gedrag te zullen wijzigen. De bond erkent de sportieve kwaliteiten van Gierts, "maar voor de verdere positieve en harmonieuze ontwikkeling van het internationale vrouwenhockey in België is het beter dat ze geen deel meer uitmaakt van de nationale ploeg."


De Hockeybond heeft de afgelopen dagen een storm van kritiek over zich heen gekregen, maar nu krijgt het steun uit onverwachte hoek. Philippe Collin, de voorzitter van de Technische Commissie van de Voetbalbond, geeft de collega's van de Hockeybond 100 procent gelijk. "Van zodra je één of meerdere spelers hebt die zich belangrijker gaan wanen dan een andere speler, is het groepsgevoel weg. En als het groepsgevoel weg is, dan win je geen wedstrijden meer." Dat Collin zich mengt in de debatten is niet zo ver gezocht, want zelf heeft Collin een hockeyverleden. In de jaren '70 was hij zelfs international en op de dramatische Olympische Spelen in München eindigde hij met zijn ploeg op een knappe 10e plaats.


Exit Kompany als Rode Duivel?


De topman van de Voetbalbond en van Anderlecht overweegt ook om eenzelfde sanctie door te voeren bij de Rode Duivels. "Alles moet in overleg gebeuren met de bondscoach", zegt Collin, "maar ik kan me moeilijk voorstellen dat Georges het fijn vindt mochten enkele manschappen zich plots beter gaan wanen dan hun nationale ploegmakkers." Onze vraag wie bij de Rode Duivels in aanmerking zou komen voor een "Giertsstraf" wuift hij weg. "Ik ga daar geen uitspraken over doen, maar het lijkt me logisch dat je een vedettenstatus creëert als je een kampioen uit de Engelse Premier League in jouw rangen hebt", snuift Collin. "Dan krijg je een situatie waarin die een pass moet geven aan een speler die voor de Europese plaatsen knokt in de Belgische competitie. Zelfs voor een klein kind is het duidelijk dat dit problemen gaat geven. En daar wil ik op anticiperen. Niets meer, niets minder."


Kompany als Rode Duivel. Dit beeld
zien we mogelijk nooit meer terug.
Een reactie van de bondscoach kregen we niet te pakken, maar het laat zich raden dat Leekens het voorbeeld van zijn baas zal volgen. Als de woorden van Collin omgezet worden in daden en Manchester City kroont zich straks kampioen in Engeland, dan betekent dit ook het einde van Vincent Kompany bij de Rode Duivels. Als ook Eden Hazard volgend jaar naar een Engelse topploeg verhuist, riskeert hij ook om niet meer geselecteerd te worden voor de nationale ploeg.