Pagina's

maandag 10 september 2012

Apple en Samsung kondigen samenwerking aanOud-rivalen brengen in 2013 een gezamenlijke mobiele telefoon op de marktNa een verbeten strijd zijn de brokken tussen Apple en Samsung gelijmd.

Na maanden van geruzie en rechtszaken hebben elektronicagiganten Apple en Samsung een intense samenwerking aangekondigd. Om de dreigende concurrentie met Nokia te weerstaan zullen Apple en Samsung in 2013 een nieuwe mobiele telefoon voorstellen die ze samen zullen ontwikkelen. Technologie-experts hebben het over de belangrijkste mijlpaal sinds de uitvinding van de laptop begin de jaren 80. 


Er ging de voorbije weken en maanden geen dag voorbij zonder dat er ergens in kranten en op nieuwswebsites te lezen stond dat Apple en Samsung naar de rechter stappen. De twee reuzen van de smartphonemarkt verwijten elkaar dat ze technologieën gebruiken die door de andere is bedacht en voor de rechtbank hoopten ze meermaals hun gelijk te halen. Tot verrassing van velen hebben de aartsvijanden alle nog lopende rechtszaken tegen elkaar laten vallen, omdat ze voortaan intens gaan samenwerken. Het nieuws van die samenwerking wordt op 12 september officieel bekendgemaakt, naast de vermoedelijke voorstelling van de iPhone 5.

In gelekte documenten, die de redactie van Het nieuws van morgen kon inkijken, waarschuwen zowel Apple als Samsung voor de concurrentie uit Finland, waar Nokia alles uit de kast haalt om zijn verloren koppositie in de gsm-markt weer over te nemen. Nokia heeft deze week zijn paradepaardjes uit de Lumia-reeks voorgesteld, daarbij sluit de Finse gsm-fabrikant een monsterverbond met Microsoft, dat de software (Windows 8) levert voor de nieuwste toestellen.

En net die samenwerking maken zowel Apple als Samsung bijzonder zenuwachtig. "Op verschillende domeinen is Microsoft zijn nieuwe besturingssysteem succesvol aan het implementeren en de recensies zijn zeer lovend. De gsm-ervaring van Nokia gekoppeld aan de software van Microsoft kan ons zwaar treffen. Soms moeten we vijandige samenwerkingen aangaan om te overleven (...)" zo staat te lezen in een interne nota gericht aan topmedewerkers van Apple.

Nieuwe smartphone van Apple en Samsung zal iSung hetenPrototype van de iSung
Hoe vergezocht hun samenwerking ook lijkt, over de naam van hun eerste smartphone hebben beide bedrijven niet lang moeten nadenken. Zelf zegt de interne nota dit over de "iSung": (...) in de strijd tegen Nokia is het belangrijk om onze toekomstige producten een naam te geven die herkenbaar klinkt voor onze klanten. Daarom zijn we uitgekomen op iSung. Apple behoudt de belangrijke i, terwijl de sung duidelijk de Aziatische afkomst weergeeft van het product. (...)

Of de Applefans van het eerste uur zullen meestappen in dit nieuwe verhaal valt te betwijfelen. Steve Jobs, de man die Apple groot heeft gemaakt, heeft er tijdens zijn leven nooit een geheim van gemaakt dat hij Samsung en Android volledig wil vernietigen. Een topman van Apple die anoniem wenst te blijven mailt onze redactie "dat Jobs er altijd mee rekening heeft gehouden dat dit zou gebeuren. Daarom dat hij zo een groot graf heeft gekregen. Om zich comfortabel en veelvuldig te kunnen omdraaien."