Pagina's

zondag 27 mei 2012

Winnares Songfestival betrapt op dopinggebruikEerste officiële geval van dopinggebruik in het Eurovisiesongfestival

Als ook het B-staal positief is, dan wordt de tweede
in de stand (Rusland) de winnaar.

Loreen, de Zweedse winnares van het Eurovisiesongfestival is betrapt op het gebruik van verboden middelen. In het bloed van de vrouw werd een hoge dosis Drosegom gevonden. Nog andere bronnen spreken ook van het gebruik van cortisones. Als ook het B-staal positief wordt bevonden, wint niet Zweden, maar wel Rusland de 57e editie van het liedjesfestival.


Zweden dreigt wakker te worden met een fikse kater. In het bloed van "hun" Loreen zijn immers sporen gevonden van verboden middelen. Volgens EBU, dat het Songfestival organiseert, zijn er sporen gevonden van Drosegom. Onbevestigde berichten spreken zelfs van cortisones. Beide producten staan op de zwarte lijst voor deelnemers aan liedjeswedstrijden, omdat ze de stem toonvaster en hoger kunnen maken. "Drosegom wordt vooral voorgeschreven voor mensen die na een beroerte opnieuw hun stem moeten leren gebruiken", zegt dokter Jan Vanderwegen. "De stem gaat een uurtje voller en steviger klinken, ideaal dus voor wie in een korte tijdspanne een vocale inspanning moet leveren." 

Het is de eerste keer dat een deelnemer aan het Eurovisiesongfestival betrapt wordt op het gebruik van verboden middelen. Sinds de Europese Commissie in mei vorig jaar een richtlijn goedkeurde die dopingcontroles ook in niet-sportwedstrijden verplicht, moeten alle deelnemers aan die manifestaties een bloedproef ondergaan. Met die richtlijn volgt Europa het voorbeeld van de Wereldvoetbalbond FIFA dat voortaan ook scheidsrechters gaat controleren op dopinggebruik.

 José Manuel Barroso heeft in een korte persmededeling verklaard "trots" te zijn op het werk van zijn Commissie. "Destijds waren er veel tegenstanders die de richtlijn belachelijk vonden. Maar het bewijst meteen zijn nut." 

Als de resultaten in het B-staal bevestigd worden, wordt de overwinning van Zweden geschrapt. Het land riskeert ook een Eurosongschorsing van 2 jaar.  Voor de Russische oma's betekent een eventuele schrapping goed nieuws. Door hun tweede plaats zouden zij de winnaars van het 57e Eurovisiesongfestival worden.