Pagina's

vrijdag 3 augustus 2012

Kofi Annan gaat seksisme in Brussel oplossenGewezen secretaris-generaal VN Kofi Annan verhuist van Damascus naar Brussel


"Escalatie in Brussel moet worden voorkomen"

Het gewezen hoofd van de Verenigde Naties Kofi Annan zit niet lang zonder werk. Nauwelijks 24 uur nadat hij zijn job van bemiddelaar in het Syrische conflict heeft opgegeven, verhuist hij naar Brussel. Daar moet hij van de VN een oplossing zien te vinden voor het conflict tussen mannen en vrouwen dat daar sinds een week is losgebarsten.


In Brussel is het al een week lang erg onrustig. De reden daarvoor is de documentaire van RITS-studente Sofie Peeters over seksisme in onze hoofdstad. Op de beelden is te zien hoe de jonge vrouw voortdurend wordt aangesproken en aangeraakt door mannen uit de vooral allochtone gemeenschap. Een poging van minister van van Binnenlandse Zaken Milquet om de overlast met GAS-boetes te bestrijden lijkt geen gewenst effect te hebben. "Wat wil je?", zucht Peeters. "Ze zeggen tegen mij dat ze dan maar meer portefeuilles gaan stelen om die boetes van 250 euro te betalen. Het is hoog tijd dat er iemand met ervaring en persoonlijkheid naar Brussel komt om dit probleem op te lossen."

De VN heeft schrik dat het seksisme ook op de
NAVO-hoofdzetel in Brussel toeslaat
De gebeden van de jonge studente lijken te worden verhoord, want niemand minder dan Kofi Annan wordt als speciaal gezant naar Brussel gestuurd om de problemen tussen mannen en vrouwen uit de wereld te helpen. Het gewezen hoofd van de VN hoopt met zijn nieuwe taak het fiasco in Syrië te vergeten. "Het was voor mij onmogelijk om de familie Assad te verzoenen met de rebellen. Als ik bij president Assad te gast was, bleef hij onverstoord verder tokkelen op zijn computer, surfend op iTunes om op zoek te gaan naar goeie muziek. Hij negeerde mij volkomen, zucht Annan.

De Ghanees is van plan erg diplomatisch te werk te gaan. Zo zal hij zowel mannen als vrouwen ontvangen en plant hij een bezoek aan de Nieuwstraat, om te kijken welke kledij er zoal wordt verkocht in de winkelzaken. "Als zij alleen maar korte rokjes verkopen, dan ligt de fout niet bij de vrouwen maar bij hen", sust Annan. Een termijn op zijn opdracht kleeft hij niet. "Syrië heeft mij geleerd dat je voorzichtig moet zijn met die dingen. De VN heeft mij ook niet gezegd dat het tegen een bepaalde datum moet opgelost worden." Nog volgens Annan wil de VN vooral vermijden dat zusterorganisatie NAVO het volgende slachtoffer wordt van het seksisme in de hoofdstad. "Zij willen vermijden dat problemen in de Brusselse straten ook opduiken op de NAVO in Evere. Als mannen en vrouwen ook daar tegen elkaar worden opgezet, dan is de vrede in gevaar."