Pagina's

donderdag 4 oktober 2012

Joden zijn boos op naamgeving GAS-boete


Joodse gemeenschap vraagt en krijgt immuniteit voor betalen van GAS-boetes.

Joden zullen de GAS-boetes wellicht niet moeten betalen.

De Joodse gemeenschap in ons land is niet gelukkig met de naamkeuze die de overheid geeft aan de gemeentelijke administratieve boetes. Volgens de Joden worden ze door de zogenoemde GAS-boete herinnerd aan de tragedie van Wereldoorlog II, toen miljoenen van hen werden vermoord in gaskamers. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) heeft begrip voor het Joodse protest.


In een petitie die een Joodse vereniging vandaag heeft overhandigd aan het kabinet van Milquet, vragen de Joden om ofwel de naam van de boete te veranderen, ofwel om zelf immuun te worden voor het betalen van de boete. De petitie, goed voor bijna 3.000 handtekeningen, werd ook ondertekend door een vooraanstaand Joods politicus van Open VLD, een coalitiegenoot van Milquet in de federale regering. 

Joëlle Milquet met de petitie. "Ik heb begrip
voor de vraag van de Joodse gemeenschap."
"Sinds mei van dit jaar worden we voortdurend geconfronteerd met deze uiterst ongelukkig gekozen naam voor beboeting", staat er te lezen in de petitie die de redactie van Het nieuws van morgen kon inkijken. "Wij vragen dan ook met aandrang om de tragedie die we hebben meegemaakt, niet steeds naar boven te halen", luidt een van de zinnen.  Een vraag die op begrip kan rekenen van minister van Binnenlandse Zaken Milquet. Zij is bereid om de Joden een stuk tegemoet te komen. "De naamgeving valt niet meer te wijzigen, omdat dit zo al in het Staatsblad is verschenen. Wel kunnen we relatief snel stemmen over een amendement dat zegt dat GAS-boetes niet kunnen gegeven worden aan leden van de Joodse gemeenschap", besluit Milquet.

De afkeer tegen de GAS-boetes wordt steeds groter. Eerder vandaag hebben jongerenorganisaties hun ongenoegen geuit over de beslissing van de regering om het tarief van de GAS-boetes te verhogen en de leeftijdsgrens te verlagen. Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen is boos. "De wijziging is onbegrijpelijk. Dit is een cynisch signaal van de samenleving aan de jongeren. Van het totale aantal GAS-boetes is 98 procent voor volwassenen. Slechts 2 procent gaat naar jongeren, en toch wordt het bedrag verhoogd en de leeftijd verlaagd.