Pagina's

zondag 28 april 2013

Voetbalbond overweegt strafschoppen zonder doelmanNieuwe penaltymisser Anderlecht versnelt strafschophervorming voetbalbond.

De Belgische voetbalbond (KBVB) gaat onderzoeken of het tegen volgend
Als het van de voetbalbond afhangt, zal er vanaf volgend seizoen
geen keeper meer in doel staan bij een strafschop.
seizoen het nemen van strafschoppen kan hervormen. Gesprekken over dat thema werden tot dusver steeds uitgesteld, maar de recentste strafschopmisser van Dieumerci Mbokani brengt daar nu verandering in. "We hopen van de UEFA en de FIFA de toestemming te krijgen om vanaf volgend seizoen penalties te nemen zonder doelman", klinkt het bij de KBVB.


Anderlecht kreeg in de slotseconden van de wedstrijd op Club Brugge de kans om vanop 11 meter alsnog een 2-2 gelijkspel uit de brand te slepen. Helaas voor Anderlecht schoot Dieumerci Mbokani op doelman Kujovic, waardoor Club tot op 2 punten nadert van paars-wit. De titelkansen van John van den Brom en co lijken daardoor stevig te slinken. Voor de voetbalbond is dat een doemscenario. "Officieel zijn wij neutraal, maar ik kan u verzekeren dat we niet gelukkig zijn met al die missers van Anderlecht", zegt woordvoerder Stefaan Van Loock tegen de redactie van Het nieuws van morgen.

"Compensatie voor de blunders van de refs."
Volgens Van Loock moet er dringend werk worden gemaakt van een penaltyhervorming. "De laatste jaren heeft iedereen de mond vol over een staatshervorming, maar ik ben er zeker van dat meer mensen wakker liggen van strafschoppen dan van politieke hervormingen", klinkt het fijntjes. Ook voorzitter François De Keersmaecker wil af van het huidige systeem. "Onze scheidsrechters hebben Anderlecht dit seizoen weinig diensten bewezen. Om onze goede wil te tonen zullen we aan de UEFA en de FIFA voorstellen om in ons land voortaan strafschoppen te laten nemen zonder keeper in het doel. Op die manier zal Anderlecht minder benadeeld worden door teams die wél scoren vanop 11 meter."

Volgens de voetbalbond wordt de goedkeuring door de FIFA en de UEFA een formaliteit. "In Engeland gaan ze straks toch doellijntechnologie toestaan? Dan zie ik niet in waarom ze een verzoek uit ons land zouden weigeren", aldus De Keersmaecker. Bij Anderlecht zelf zijn ze gedeeltelijk tevreden met de geplande maatregelen van de bond. "We hadden gehoopt om dit al vanaf volgend weekend te laten gelden", zegt Herman Van Holsbeeck. "Door het treuzelen van de KBVB kunnen we 15 miljoen euro mislopen en dat zou heel erg zijn."