Pagina's

dinsdag 17 juli 2012

Bruyneel (Radioshack): "Frank dronk te veel thee"Ploegleiding beweert dat Xipamide in thee van Frank Schleck zat


Bij een huiszoeking in de hotelkamer van Schleck
werd deze voorraad groene thee aangetoffen

De Franse politie is binnengevallen in de hotelkamer van wielrenner Frank Schleck. Daar heeft de gendarmerie een voorraad groene thee ontdekt op de nachttafel van de Luxemburger. Het is bekend dat in groene thee onder meer de vochtafdrijvende stof Xipamide zit, net die stof die Frank Schleck een positieve dopingtest heeft opgeleverd. De ploegleiding van RadioShack is dan ook formeel: "Frank heeft gewoon te veel thee gedronken."


Opschudding rond 21uur in het Tourdorp, nadat werd bekendgemaakt dat Frank Schleck betrapt is op het gebruik van doping. De Luxemburger, vorig jaar nog derde in de Tour, legde na de rit op 14 juli een positieve dopingplas af. In zijn urine werd het vochtafdrijvende middel Xipamide gevonden. Die stof wordt volgens de geruchtenmolen gebruikt bij bloedtransfusies, maar volgens Johan Bruyneel van RadioShack is de waarheid veel genuanceerder. "In tegenstelling tot andere renners zit er in de drinkbus van Schleck geen water, maar groene thee", zegt Bruyneel. "Hij kan per rit makkelijk 3 liter groene thee drinken en hoe meer thee je drinkt, hoe meer Xipamide je in je lijf hebt", aldus Bruyneel.

"Wij hebben niets te verbergen", zegt Bruyneel
Voor de Belgische ploegleider is het al de tweede keer in korte tijd dat een van zijn renners in opspraak komt. Eerder werd Alberto Contador betrapt op het gebruik van Clenbuterol, een stof die in zijn lichaam is gekomen na het eten van vlees. Nu lijkt het erop dat niet vlees, maar wel thee de boosdoener is in dit nieuwe dopingverhaal.

"Ik heb er veel vertrouwen in dat Frank niet zal geschorst worden", zegt Bruyneel. "De agenten hebben in zijn kamer de zakjes thee gevonden en we staan helemaal ter beschikking van de onderzoekers. We hebben niets te verbergen", is onze landgenoot formeel.

Bruyneel krijgt alleszins steun uit wetenschappelijke hoek. De dienst hematologie van UGent bevestigt aan Het nieuws van morgen dat te veel groene thee drinken, kan leiden tot een hoge dosis Xipamide in het bloed en in de urine. "Als het ooit tot een rechtszaak komt, dan willen wij zeker onze diensten aanbieden."
Chris Froome rijdt na rustdag voor RadioShackOpmerkelijke transfer zet 99e Tour de France helemaal op zijn kop


De bondgenoten uit de eerste Tourweken worden in de slotweek
elkaars grootste rivalen voor de eindzege

De nummers 1 en 2 in het klassement van de Tour rijden vanaf morgen niet meer in dezelfde ploeg. Chris Froome heeft zonet op de rustdag een akkoord bereikt met RadioShack om onmiddellijk toe te treden tot het team van Flavio Becca. Froome maakt met die transfer handig gebruik van een reglementswijziging die transfers tijdens de Tour mogelijk maken.


De eindzege leek Bradley Wiggins niet meer te kunnen ontglippen, maar de transfer van zijn eerste achtervolger én ploegmaat Chris Froome brengt daar nu verandering in. De in Kenia geboren Brit heeft zopas in een persmededeling verklaard dat hij met onmiddellijke ingang Team Sky verlaat voor RadioShack-Nissan-Trek. "In de sport moet elke deelnemer maximaal zijn eigen kansen kunnen gaan", staat er geschreven. "Ik ben van mening dat ik bij mijn huidige team op grenzen bots die die kansen in de weg staan. Het is daarom dat ik, na overleg met mijn familie en manager, heb beslist om niet langer in dienst te blijven van Team Sky", leest de boodschap van Froome.

Tourbaas Prud'homme wordt omstuwd
door een persmeute
In de Tourgeschiedenis is het nooit eerder gebeurd dat een renner tijdens de wedstrijd van ploeg verandert. Toch is wat Froome nu doet helemaal legaal sinds Tourbaas Christian Prud'homme begin dit jaar enkele belangrijke reglementswijzigingen heeft doorgevoerd voor deze 99e Ronde van Frankrijk.

De reglementswijziging waar Froome en RadioShack van gebruikmaken werd door Prud'homme zelf bedacht. "Het is bedoeld om de Tour spannender te maken", zegt de Tourbaas op een druk bijgewoonde persconferentie. "Elke transferaanvraag wordt op de rustdag onderzocht door de wedstrijdjury. Als die oordeelt dat de transfer het vervolg van de Tour spannender maakt, dan geven we ons akkoord." Kritiek op deze nieuwe regel wuift Prud'homme weg. "In een voetbalcompetitie worden toch ook transfers gedaan tijdens een lopende competitie? Wat hier nu gebeurt is exact hetzelfde", verduidelijkt de Fransman.

Door deze beslissing van de wedstrijdjury kan Froome zijn eigen kansen gaan in de komende Pyreneeënritten. Voor een herhaling van wat in de Alpen gebeurde - Froome demarreerde zijn kopman uit het wiel, maar hij plooide voor de teamorders - hoeft de Brit nu niet meer te vrezen. Bij RadioShack zal de Brit de enige kopman zijn na de opgave van ex-gele trui Fabian Cancellara.

"Dit is exact wat deze Tour de France kon gebruiken"

"De Tour is gered!"
Co-commentator José De Cauwer is laaiend enthousiast over de beslissing van de wedstrijdjury. "Eigenlijk was deze Tour al beslist na een rit of 10. Wiggins in het geel en met een tijdrit van 50 km op de voorlaatste dag zou hij dat geel nog steviger dragen. Maar nu is dat allemaal niet meer zo zeker", geeft De Cauwer toe aan de redactie van Het nieuws van morgen.  Volgens de co-commentator van Michel Wuyts moet Wiggins zich veel zorgen maken over wat komen zal. "Het was in de Alpen al duidelijk dat Froome eigenlijk veel sneller kon dan zijn kopman. Als hij zich in de Pyreneeën even goed voelt als in de Alpen, zie ik hem de gele trui pakken. Ik verwacht een razendspannende tijdrit zaterdag, waar het mogelijk om seconden zal gaan", besluit De Cauwer.