Sabam wil totaalverbod op toestellen die tv-programma's opnemen
"Ofwel een verbod, ofwel 250 euro per persoon in het bezit van een digicorder of hd-decoder." |
In hun strijd tegen de digicorder van Telenet en de hd-decoder van concurrent Belgacom krijgen de commerciële zenders de steun van Sabam. De auteursrechtenvereniging is er niet over te spreken dat het apparaat van beide telecomoperatoren de gebruiker thuis in staat stelt om reclame - die zo goed als altijd muziek bevat - gewoon door te spoelen. "Het doorspoelen van reclame kost de sector dagelijks handenvol geld", zegt Sabam-woordvoerder Thierry Dachelet.
De aanval op de opname-apparaten kende deze week een heropflakkering, nadat er in de VS een forse daling van de kijkcijfers werd gemeten in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Uit onderzoek is gebleken dat vooral de groep mensen die rechtstreeks naar een televisieprogramma kijkt, zwaar is geslonken en dat een steeds groter wordende groep zelf beslist wanneer een opgenomen programma wordt bekeken. Met als gevolg dat de reclameboodschappen tijdens de programma's probleemloos worden doorgespoeld, wat dan weer een mes op de keel is voor de Amerikaanse commerciële omroepen die eerstdaags met de advertentiemarkt moeten onderhandelen over de prijzen van commercials voor dit najaar. "Als steeds minder mensen die reclameboodschappen bekijken, dan gaan de adverteerders ook minder uitgeven, met een ineenstorting van de reclamemarkt tot gevolg", zegt Amerikaans mediaprofessor Paul Levinson.
En als het regent in New York, dan druppelt het ook in ons medialandschap. Met de cijfers van de Amerikaanse zenders in de hand waarschuwde vooral de VMMa voor de mogelijk desastreuze gevolgen voor de sector in ons land, als de Belgische tv-kijker het voorbeeld van de Amerikaan gaat volgen. VMMa-topman Christian Van Thillo richtte zijn pijlen in de eerste plaats op de distributeurs Telenet en Belgacom. Zij zijn volgens Van Thillo het grootste gevaar voor de reclamemarkt en dan vooral door de twee producten die ze (gratis) aanbieden: de digicorder van Telenet en de hd-decoder van concurrent Belgacom.
De VMMa krijgt nu steun uit onverwachte hoek, want ook Sabam is niet opgezet met beide apparaten. "Hoe moeten de artiesten die wij vertegenwoordigen zich voelen als hun muziek bij de spots niet meer gehoord wordt?", vraagt Dachelet zich af. "Sommige artiesten zijn wekenlang bezig om de perfecte muziek te vinden die in harmonie leeft met het product waarvoor reclame wordt gemaakt. En al die weken kunnen met één simpele druk op de knop teniet worden gedaan. Dat is toch niet eerlijk?"
Als het van Sabam afhangt, wordt deze digicorder binnenkort verboden. |
Waar de VMMa hoopt op een rondetafeloverleg met de distributeurs, kiest Sabam voor de directe confrontatie. "Uit ervaring hebben we geleerd dat het overlegmodel in ons land niet bestaat. Daarom stappen we naar de rechter om in kort geding een verbod te eisen op het gebruik van de digicorder en de hd-decoder." Als de rechter Sabam niet volgt in hun protest, schakelt de auteursrechtenvereniging een versnelling hoger. "Dan zullen we iedereen die een opname-apparaat heeft een factuur opsturen van 250 euro, het bedrag dat we jaarlijks per persoon mislopen", aldus Dachelet. Volgens Sabam hebben ze de wet aan hun zijde en hebben Telenet en Belgacom 2 keuzes: ofwel stoppen met de opname-apparaten, ofwel laten ze hun klanten jaarlijks 250 neertellen voor dat apparaat.