Pagina's

vrijdag 24 augustus 2012

Facebook gaat leden belonen die vrienden zonder Timeline verklikkenPer vijf vrienden die worden verklikt, geeft Facebook 1 aandeel ter waarde van 19 dollar


"Wie vijf account zonder Timeline meldt, krijgt van ons
een aandeel ter waarde van 19 dollar."

In een nog te verschijnen interview met technologiewebsite Mashable heeft Facebook-oprichter Mark Zuckerberg de invoering van een zogeheten "klikknop" geïntroduceerd. Volgens Zuckerberg verloopt de huidige uitrol van de Timeline niet snel genoeg omdat de trage softwareprogramma's roet in het eten gooien. "Door ons te melden welke profielen nog geen Timeline hebben, kunnen we ze veel sneller introduceren", zegt de Facebook-topman. Opmerkelijk: per vijf vrienden die worden verklikt, geeft het bedrijf 1 aandeel cadeau ter waarde van 19 dollar.


Zuckerberg doet zijn uitspraken enkele dagen nadat het Facebookaandeel op de beurs tot 19 dollar is gezakt, precies de helft van de introductieprijs enkele maanden geleden. Een van de redenen waarom Facebook op de beurs zware verliezen lijdt, heeft te maken met de erg trage invoering van de Timeline-functie. "Door de erg strenge Europese privacyregels en enkele verouderde softwaretoepassingen lukt het ons niet om iedereen een Timeline-profiel te bezorgen", zegt Zuckerberg. "Daarom dat we aan onze leden vragen om ons een handje te helpen, zodat voor januari 2013 iedereen een nieuw profiel heeft."

Jo Caudron: "Minder Timeline, is minder inkomsten en een
lagere waarde van het aandeel."
Analisten zijn het ermee eens dat Zuckerberg iéts moet doen om de tegenvallende beursresultaten een halt toe te roepen. "Je kan er niet naast kijken dat de invoering van de groots aangekondigde Timeline vreselijk amateuristisch is verlopen", bevestigt internetpionier Jo Caudron aan de redactie van Het nieuws van morgen. Volgens Caudron mag de impact van Timeline voor Facebook niet onderschat worden. "Het bedrijf kan via die Timeline veel meer reclame-inkomsten genereren. Hoe minder Timelines er zijn, hoe minder inkomsten en hoe lager het aandeel zal staan op de beurs."

Om hoeveel accounts het gaat is niet bekend, maar wie enkele profielen van Facebookvrienden bekijkt, zal zien dat Zuckerberg nog veel werk voor de boeg heeft. Om het proces te versnellen schenkt zijn bedrijf 19 dollar (ongeveer 15 euro) voor elke vijf profielen die worden verklikt.

Mensenrechtenorganisaties hebben ook al gereageerd op de woorden van Zuckerberg. Zij zijn in eerste instantie niet tegen een verklikknop, wel vragen ze om de 19 dollar in ruil niet toe te kennen. "Mensen met minder vrienden worden dan gestraft ten nadele van mensen die meer vrienden hebben en dus meer kunnen verdienen", luidt het in een gezamenlijke persmededeling.