Pagina's

woensdag 30 mei 2012

Leekens: "van den Brom heeft geen wilskracht"Ex-bondscoach hekelt gebrek aan beroepsernst van jonge trainers

"Als hij geen prijs pakt met Anderlecht, dan zal hij snel weer vertrekken"

Met John van den Brom heeft Anderlecht een opvolger beet voor Ariël Jacobs. De Nederlander heeft in Brussel een contract voor drie seizoenen getekend, maar op veel sympathie van Club Brugge-trainer Georges Leekens hoeft "Brom" niet te rekenen. "Heeft hij voor drie seizoenen getekend? Dan wil dat wellicht zeggen: lente, zomer en herfst."


Na een lange soap heeft Anderlecht dan toch John van den Brom kunnen strikken als hoofdcoach. Paars-wit betaalt aan Vitesse een afkoopsom van 400.000 euro om de Nederlander los te weken. Over de manier waarop van den Brom naar Brussel trekt, zijn ze niet alleen in Arnhem boos, ook Club Brugge-trainer Georges Leekens heeft bedenkingen bij de handelswijze van de Nederlander. "Een coach die nog geen prijzen heeft gewonnen en nog onder contract staat, moet je verbieden om naar een andere club over te stappen." Volgens Leekens ontbreekt het de jonge trainers de dag van vandaag aan verantwoordelijkheid. "In plaats van te blijven werken tot de titel binnen is, geven ze er halfweg de brui aan omdat ze niet meer gedreven zijn."

Maar hoe geloofwaardig klinkt die kritiek, als ze wordt uitgesproken door een trainer die zelf niet vies is van het betere jobhoppen? "Leg mijn palmares eens naast dat van John van den Brom", countert Leekens. "Ik heb in de vorige eeuw (zie foto) een beker en een titel gewonnen. En als Witsel zijn strafschop had benut, dan had ik onze jongens naar het EK Voetbal geleid. Van den Brom heeft alleen nog maar een club laten promoveren en zich met een andere club gekwalificeerd voor de Europa League. Een bedreiging? Sorry, maar daar lach ik eens flink mee."

Leekens denkt ook dat de nieuwe coach van de Brusselaars snel weer zal vertrekken. "Hij heeft getekend voor 3 seizoenen? Wel, hij is vooruitziend want in de herfst zal de kloof met Club te groot zijn. Waarop hij weer zal vertrekken."

Na het arrest-Bosman, het arrest-Brom?

Volgens de ex-bondscoach zouden er op internationaal niveau deontologische regels moeten komen om "Brom"-scenario's in de toekomst te vermijden. "Je kan heel gemakkelijk laten vastleggen dat een trainer zonder titel- of bekerwinst zijn huidige club niet mag verlaten, tot zolang er geen trofee in de kast staat. Op die manier verplicht je de jonge trainers om door te bijten en te blijven werken. Want wie hard werkt, wordt daar na verloop van tijd voor beloond", besluit Leekens.