Pagina's

maandag 22 juli 2013

Koning Filip aanvaardt verrassend ontslag Di Rupo



Beslissing koning Filip doet politieke wereld met verstomming slaan

"Hij droomt van een formatie die langer duurt dan de 541 dagen van zijn vader. Zo komt
hij immers in de geschiedenisboeken terecht."


Op zijn eerste dag als koning heeft koning Filip meteen voor een verrassing van formaat gezorgd. Het is een traditie bij elke troonswissel dat de premier het ontslag van zijn regering gaat aanbieden. Even traditioneel is de weigering van het staatshoofd. Maar met die traditie heeft Filip nu gebroken. Hij aanvaardt het ontslag van de regering Di Rupo, waardoor we in september van dit jaar naar de stembus moeten.


Een geschokte premier Elio Di Rupo heeft met een bezorgde blik het paleis van Laken verlaten. Even tevoren had hij - pro forma - het ontslag van zijn regering aangeboden. De al even pro forma weigering kwam er niet. Integendeel, koning Filip heeft het ontslag aanvaard. Dit betekent dat er binnen de 40 dagen nieuwe verkiezingen moeten worden georganiseerd. In plaats van met vakantie te vertrekken, moeten de politici dus geheel onverwacht campagne voeren. Wellicht trekken we op zondag 8 september naar de stembus.

"Koning krijgt beslissing straks
als boemerang terug."
Tegen de verrassende beslissing van de nieuwe vorst valt helemaal niets in te brengen. In de grondwet staat immers dat het nog steeds de koning is die een regering formeel naar huis kan sturen.

"Filip zal hiermee een statement willen maken, maar dit komt straks als een boemerang in zijn gezicht terug", zegt professor geschiedenis Mark Van den Wijngaert (foto links) aan de redactie van Het nieuws van morgen. "De toekomst van de monarchie wordt nu immers ongetwijfeld dé inzet van de verkiezingen."

Een officiële reactie van het paleis is er nog niet. Wel vertellen ingewijden ons dat koning Filip al jarenlang met dit plan heeft rondgelopen. "Hij wil koste wat het kost bewijzen dat wat zijn vader kon, hij ook kan", zegt een betrouwbare bron die al jaren bevriend is met de nieuwe koning. "Ik heb hem zelfs ooit horen zeggen dat hij het als zijn ultieme ambitie beschouwt om de volgende formatie langer te laten duren dan de historische 541 dagen onder het bewind van zijn vader. Filip wil immers geschiedenis schrijven en als de formatie langer dan 541 dagen duurt, komt hij ook in de geschiedenisboeken."

Ongewoon bondgenootschap

"Monarchie moet blijven bestaan"
De eerste korte politieke reactie komt van de federale oppositiepartij N-VA. De Vlaams-nationalisten laten bij monde van voorzitter Bart De Wever weten "respect te hebben voor de beslissing van de nieuwe vorst." "Wat ons betreft heeft deze koning in één dag al meer voor de Vlamingen gedaan dan alle overige zes koningen samen", aldus De Wever.

"Het is duidelijk dat deze vorst begrijpt dat een federale regering zonder meerderheid langs Vlaamse kant totaal ongepast is. Wij danken de nieuwe koning en we wensen hem een hele mooie regeerperiode toe." De N-VA-voorzitter overweegt ook zijn partijstatuten aan te passen. "Daarin staat dat we tegen de monarchie zijn, maar nu liggen de kaarten uiteraard anders. Wat ons betreft blijft Filip nog 1.302 jaar op de troon."