Pagina's

maandag 23 april 2012

Beatrix weigert ontslag Rutte, ze schakelt Belgische hulp in

Belgen moeten Nederlandse politici uit impasse helpen

Wouter Beke wordt binnengereden op het paleis Soestdijk.

Koningin Beatrix heeft het ontslag van minister-president Rutte geweigerd, dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten. "We bevinden ons in een financieel-economische crisis die ons land zwaar treft. Het is bijgevolg niet opportuun om te talmen met methodes die de financiële toestand van ons land moeten verbeteren. Daarom weiger ik het ontslag van deheer Rutte te aanvaarden en stel ik deheer Wouter Beke uit België aan als ontmijner."

"Wellicht ben ik het voorbeeld van Beatrix."
De beslissing van de Nederlandse koningin om het ontslag van premier Rutte niet te aanvaarden, is weinig verrassend. Onze noorderburen bevinden zich in woelige financiële wateren en het automatisch uitschrijven van verkiezingen kan een verlaging van de huidige AAA-rating als gevolg hebben. Dat Beatrix hulp uit België zoekt is wél opmerkelijk. "Het is vooral een ferme tik op de vingers van de Nederlandse politici", zegt NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch, die perfect weet waar Beke zich zal aan mogen verwachten. "Destijds was er ook heel wat ophef rond mijn aanstelling aan het hoofd van een Nederlandse krant", zegt onze landgenoot. "Maar toen het stof ging liggen, was iedereen het erover eens dat de hulp uit België een goede zaak is geweest voor de krant", aldus Vandermeersch. Of zijn transfer de Nederlandse koningin op dit idee heeft gebracht? "Dat zou me niet verbazen, want ik ben toch altijd een soort van trendsetter geweest", besluit de gewezen Marketeer van het Jaar.

"Beke moet iedereen respecteren."
Frits Wester, politiek journalist bij RTL-nieuws ziet dat enigszins anders. "Volgens mij hebben ze in Soestdijk (het paleis van koningin Beatrix red.) gewoon aandachtig gekeken naar jullie politieke schouwspel van de voorbije jaren. België leek wel op het punt te staan dat het ging splitsen, maar onder meer Wouter Beke heeft dat kunnen voorkomen en dat weet onze koningin verduiveld goed", vertelt Wester. Over de slaagkansen van Wouter Beke wil Wester geen uitspraken doen. "Het zal er voor ontmijner Beke op aankomen om alle spelers van het Nederlandse politieke veld te respecteren." Daarmee bedoelt hij dat Beke de PVV van Wilders als een volwaardige politieke partij moet beschouwen, iets wat in België met Vlaams Belang niet het geval is.

Jambon laakt de beslissing van de
Nederlandse koningin Beatrix.
CD&V-woordvoerder Peter Poulussen laat in een korte mededeling weten dat zijn partij "trots" en "vereerd" is met de opdracht van Wouter Beke. "Wij kunnen alleen maar blij zijn dat onze noorderburen de kwaliteiten van Wouter perfect inschatten. Als hij net zo succesvol is in Nederland als destijds tijdens de Belgische onderhandelingen, dan verwacht ik dat het Kabinet in Nederland niet zal vallen." Bij N-VA valt er dan weer gemor te horen over de beslissing van koningin Beatrix. "Hoeveel dagen kreeg Bart (De Wever, red.) destijds van koning Albert? En nu worden we door Beatrix helemaal over het hoofd gezien, dit tart elke verbeelding", foetert Jan Jambon. "In onze partijstatuten staat dat Vlaanderen maximaal moet samenwerken met Nederland, wel, zolang Beatrix daar de lakens uitdeelt, zal dit uit onze statuten verdwijnen", besluit Jambon fijntjes.