Pagina's

dinsdag 23 oktober 2012

Katholieke kerk ontbindt huwelijk Filip & Mathilde


Prinselijk huwelijk onhoudbaar geworden na verschijning boek "Koningskwesties"


Filip en Mathilde spelen hun kerkelijk huwelijk kwijt.

Het kerkelijk huwelijk tussen prins Filip en prinses Mathilde is voorbij, dat heeft aartsbisschop Léonard zopas bevestigd op een persconferentie. Het huwelijk wordt geschrapt nadat in het boek "Koningskwesties" is aangetoond dat Mathilde trouwde voor het geld en Filip voor zijn positie in de koninklijke familie.


Het boek van RTBF-journalist Frederic Deborsu over het Belgische koningshuis brengt de Belgische dynastie in een diepe crisis. Op een druk bijgewoonde persconferentie bevestigde de journalist de feiten die afgelopen weekend al in het nieuws kwamen, namelijk dat het huwelijk tussen Filip en Mathilde gearrangeerd werd om twee redenen: zijn toekomst op de troon veiligstellen en haar familie een zorgeloze financiële toekomst garanderen. Daarbovenop schrijft Deborsu in zijn boek, waarin hij tientallen getuigen aan het woord laat, dat prins Filip jarenlang een homoseksuele relatie zou gehad hebben met een graaf.

"Zij hebben geen plaats meer in de katholieke kerk"
"De feiten zijn bijzonder ernstig en ze onder de mat vegen is onbegonnen werk", zei aartsbisschop Léonard vanochtend nog in een telefonisch interview aan de redactie van Het nieuws van morgen. Enkele uren later voegt de Belgische kerkleider de daad bij het woord, door officieel te bevestigen dat het kerkelijk huwelijk tussen prins Filip en prinses Mathilde wordt geschrapt. "Er is voor hen geen plaats meer binnen de katholieke kerk", zegt Leonard.

Opvallend: André Leonard heeft het in zijn persconferentie geen enkele keer over zijn voorganger Godfried kardinaal Danneels. Nochtans zou hij indertijd een grote som geld gekregen hebben om het huwelijk te voltrekken. "Als royaltywatcher vind ik zijn houding tegenover Danneels ergerlijk, ridicuul en potsierlijk", zegt Marlène de Wouters in een eerste reactie.

Nauwelijks enkele minuten na de bekendmaking van de ontbinding van het huwelijk heeft ook het koninklijk paleis een reactie gegeven. "De dag dat Mathilde 'ja' zei op mijn vraag om te trouwen, was de gelukkigste dag van mijn leven. Sinds die dag heeft ons huwelijk ons vier kinderen geschonken, die we met liefde omringen, liefde die ze ons in overvloed teruggeven, besluit prins Filip.