Pagina's

donderdag 31 mei 2012

Viaduct van Vilvoorde moet wijken voor UplaceMinisters Schauvliege en Crevits werken aan noodplan tijdens verplaatsing Viaduct

Het viaduct van Vilvoorde wordt een paar meter verplaatst,
zoals hier te zien is op deze 3D-tekening.

Nu Uplace van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) een milieuvergunning heeft gekregen, staat niets de bouw van het beruchte winkelcomplex in de weg. De projectontwikkelaar achter het bouwproject hoopt in het voorjaar van 2013 met de werken te starten. Het verkeer zal gedurende enkele maanden niet over het viaduct van Vilvoorde kunnen rijden, maar samen met minister van Mobiliteit Crevits (CD&V) werkt Schauvliege aan een noodplan.


Beide ministers hopen rond november klaar te zijn met het plan. Nadien zullen ze met een grootschalige campagne, deels gefinancierd door Uplace, de pendelaars wijzen op alternatieve reiswegen tijdens de bouwwerken van het winkelcentrum. "Het gaat om één van de meest ingrijpende wegenwerken van de laatste 20 jaar", zegt Crevits. "Daarom vinden we het nodig om iedereen te informeren. Op internet, in kranten, tijdschriften en via zendtijd op alle Vlaamse radio- en televisiezenders." Volgens partijgenote Schauvliege moet die campagne volstaan om al te grote verkeersinfarcten te vermijden. "Er zal beduidend meer verkeer passeren langs Strombeek-Bever, Meise, Koningslo en Zaventem, maar na enkele maanden zal het "nieuwe" viaduct opnieuw berijdbaar zijn", verzekert de minister.

Beerlandt: "onze beste mensen
zullen meewerken aan
de verplaatsing van het viaduct."
De feitelijke verplaatsing van het viaduct wordt een technisch huzarenstukje. De Vlaamse regering heeft daarom aan het bekende Belgische bouwbedrijf BESIX gevraagd de opdracht uit te voeren. Het bedrijf, dat vorig jaar nog een omzet haalde van 1,8 miljard euro, heeft in de oliestaten op korte tijd een betrouwbare reputatie opgebouwd in drastische hervormingen van het wegennet. "En dat is de Vlaamse regering niet ontgaan", zegt CEO Johan Beerlandt. "Onze beste ingenieurs zullen aan dit ambitieuze project meewerken, zowel de overheid als de bevolking kan er gerust op zijn dat het viaduct binnen een aanvaardbare termijn opnieuw toegankelijk zal zijn", besluit Beerlandt.

"Hopelijk duren de werken lang genoeg"
In afwachting van het noodplan van Crevits en Schauvliege zijn de winkeluitbaters in en om Vilvoorde opgelucht dat het viaduct een tijdje niet toegankelijk zal zijn. Omdat al het verkeer dan via secundaire wegen zal afvloeien, rekenen de uitbaters erop dat ze veel meer klanten over de vloer zullen krijgen. "Mensen die uren in de file zitten, zullen sneller geneigd zijn om uit hun auto te stappen om snel bij ons inkopen te doen", zegt Sofie Verdonckt van de Carrefour-supermarkt in Vilvoorde. "Voor ons mogen de werken dus gerust langer duren dan de vooropgestelde zes maanden. Misschien dat we op die manier toch voldoende geld hebben verdiend voor dat verschrikkelijke winkelcomplex de deuren opent. Want dan is het verhaal van alle winkeluitbaters in de buurt voorbij", besluit Verdonckt. (via W.C.)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten