Pagina's

dinsdag 13 november 2012

3/12 wordt nationale dag tegen NMBS-personeel


NMBS-gezinnen op 3 december niet bediend door Telenet, Belgacom en BPost.


10.000 NMBS-medewerkers zullen op 3 december
niet kunnen surfen en tv-kijken.

In een gezamenlijk communiqué hebben onder meer Telenet, Belgacom en Bpost verklaard dat ze op 3 december zullen "staken" tegen het personeel van de NMBS. Op die dag zal er aan de gezinnen van NMBS-medewerkers geen post worden bedeeld. Ook zullen ze niet kunnen surfen en tv-kijken. 


Medewerkers van de NMBS doen er best alles aan om op 3 december niet thuis te zijn. Wie toch van plan is om thuis te blijven, legt de voorraad gezelschapsspellen maar beter vooraan in de kast, want op die dag kan er bij hen thuis 24 uur lang niet gesurft of tv gekeken worden. De reden? Een ongeziene samenwerking van telecomoperatoren Telenet en Belgacom en postbedrijf BPost. Dankzij die laatste zullen ook de brievenbussen van het NMBS-personeel leeg blijven.

"Wij zijn het beu om voortdurend te moeten vaststellen hoe onze medewerkers niet of niet tijdig op hun werk geraken door toedoen van de stakingsverslaafdheid van de NMBS", staat er te lezen in de verklaring die de redactie van Het nieuws van morgen kon inkijken.  De drie topbedrijven willen het personeel van de NMBS nu aan de lijve laten ondervinden hoe het voelt om in de steek gelaten te worden door iets wat normaal gesproken een vanzelfsprekendheid hoort te zijn. "Heel misschien gaan ze in de toekomst twee keer nadenken alvorens ze opnieuw gaan staken", besluit het communiqué.

"Stakingsverslaafdheid moet stoppen"
Om aan de beroepsgegevens van hun klanten te komen, konden de drie bedrijven rekenen op hulp van het ministerie van Financiën. Zij leverde met behulp van de fiscus een lijst af van ongeveer 10.000 namen en adressen van NMBS-medewerkers in Vlaanderen. Bpost zal op maandag 3 december aan al zijn postbodes een routekaart overhandigen met plaatsen waar iemand van de NMBS woont. Telenet en Belgacom zullen nagaan of de adressen op de lijst bij hen geabonneerd zijn en zo nodig voor 24 uur surfen en tv-kijken onmogelijk maken. Ter compensatie zal Bpost de spoormedewerkers een gratis postzegel cadeau doen.

In een korte reactie laat de NMBS weten "ontgoocheld" te zijn in deze manier van werken. "Het is een gebrek aan respect om diensten als internet en televisie voor 24u te ontzeggen aan onze mensen. Wij hopen dan ook dat de overheid inspringt om ons een minimale dienstverlening te garanderen, zodat we toch naar  "Thuis" en de pendelquiz in"Iedereen beroemd" kunnen kijken."