Pagina's

vrijdag 4 mei 2012

Honden fluiten Bart De Wever terug



Honden in dierenasiel De schakel verbolgen over uitlatingen van Bart De Wever: "wij geloven de media wél nog"

De woorden van Bart De Wever aan het adres van de media zijn niet in goede aarde gevallen bij de honden in het dierenasiel "De schakel" in Tielt-Winge. In zijn interview met nieuwswebsite Apache had de voorzitter van N-VA beweerd dat geen hond de media nog geloofde.  "Volslagen onzin", blaft een Yorkshire Terrier ons toe als we hem met het interview confronteren. Het nieuws van morgen ging een dag lang de sfeer opsnuiven en van een vertrouwenscrisis tussen hond en medium is duidelijk geen sprake.


Frank Deboosere brengt maar beter geen bezoek
aan het hondenasiel in Tielt-Winge
"Komt u maar binnen, onze bewoners kijken er reikhalzend naar uit om hun mening te geven", vertelt Marijke Degreef als ze de deuren van haar dierenasiel in Tielt-Winge opent. "Elke ochtend lees ik mijn schatten voor wat er in de kranten en op websites staat en toen ik hen het nieuws van De Wever vertelde, werden ze uitzinnig van woede." Degreef leidt ons naar een eerste kooi, waarin een negen jaar oude bulldog verblijft. De bulldog komt meteen naar ons toe en wat hij zegt staat mijlenver van wat De Wever eerder vandaag in het interview vertelde. "Geen vertrouwen in de media? Hoe komt die man daarbij? Ik heb in één iemand geen vertrouwen en dat is in Frank Deboosere. Onze wandeling hangt af van wat het weer 's anderendaags zal zijn. De keren dat hij regen voorspelt en het de dag nadien stralend zomerweer is, zijn niet meer op één hand te tellen", briest de bulldog.

Marijke port me aan om door te stappen. "Als hij over Deboosere begint, dan is hij niet te houden", zegt ze. "Door een personeelstekort kan ik een wandeling pas 24 uur op voorhand inplannen en als er slecht weer wordt voorspeld, dan kan ik moeilijk iemand vragen om met de honden te gaan wandelen."

"Voor De Wever breid ik strafblad graag uit."
Marijke brengt ons bij de kooi van een Yorkshire Terriër die wel met foto maar niet met naam in de pers wil komen. "Hij heeft een gerechtelijk verleden", fluistert Marijke. "In zijn jonge jaren heeft hij een meisje gebeten en als haar ouders lezen dat hij nu hier zit, dan vrezen we voor represailles." De Terriër vertelt hetzelfde verhaal als de bulldog. "Die De Wever moet ophouden met in mijn naam te spreken, want voor hem breid ik mijn strafblad met veel plezier uit", klinkt het vijandig.

Billy geeft de N-VA-voorzitter gelijk
Op het einde van ons bezoek worden we geconfronteerd met een tegenovergestelde mening. "Natuurlijk heeft Bart gelijk", klinkt het overtuigend uit de muil van Billy, de zes jaar oude Golden retriever. "Luister toch niet naar wat de bulldog en de terriër gezegd hebben. De één zit gans de dag te slapen en toch krijgt hij meer voedsel dan ik die het met minder voedsel moet stellen, maar wel elke dag mijn nikkel zit af te draaien om de kinderen van Marijke te plezieren. En de terriër is opgegroeid in een Waals gezin. Van hem moet je ook al geen objectiviteit verwachten. De enige reden waarom ik hem gedoog, is omdat hij de dochter van het gezin heeft toegetakeld", snuift Billy. "De Wever heeft gewoon gelijk, alleen beseffen mijn medebewoners dat hier nog niet."

Een telefoonronde naar andere dierenasielen bevestigt wat we in "De schakel" gehoord hebben. De honden hebben over het algemeen geen probleem met de media in ons land, wel hopen ze stiekem op zendtijd op de nieuwe zender van de openbare omroep. "Want", klinkt het. "Als zelfs expats een doelpubliek worden, dan mogen ze ons toch ook niet vergeten? We zijn met miljoenen, dus de vrees dat er geen kat naar de hondenzender zou kijken, is volkomen onterecht."




De Wever wil 1 N-VA-eindredacteur per medium



Wetsvoorstel N-VA verbiedt "ongecontroleerde" media in ons land

In Apche.be laat De Wever duidelijk merken wat
hij van Luc Van der Kelen denkt.

De N-VA heeft vanmiddag in het parlement een wetsvoorstel ingediend dat de "onwaarheden" van pers en audiovisuele media in de toekomst uit de wereld moet helpen. In het voorstel staat te lezen dat elk medium voortaan verplicht is om minstens één lid van de partij aan te nemen als eindredacteur. "Geen hond die de media nog gelooft", zegt Bart De Wever daarover op de website van Apache.be. "Dit wetsvoorstel moet daar verandering in brengen."


In het interview zegt De Wever dat de grenzen voortdurend naar beneden worden verlegd. "Mij is altijd gezegd dat het niet de taak van de politiek is om de media een halt toe te roepen", maar op basis van dit interview lijkt het wel alsof hij daaraan begint te twijfelen. De N-VA-voorzitter vraagt zich ook luidop af wie er dan wel moet bepalen wie er aan het woord mag worden gelaten en wie niet. Om problematische situaties in de toekomst te vermijden en om de geloofwaardigheid van de media in ons land te verbeteren, heeft de N-VA nu een wetsvoorstel ingediend dat media verplicht minstens één N-VA-politicus in te schakelen als eindredacteur. "Op die manier kunnen wij niet meer zeggen dat de media niet geloofwaardig zijn, want we maken er dan zelf deel van uit. Een win-win-situatie dus", zegt Jan Jambon in een telefonisch interview met Het nieuws van morgen.  

"Als Bracke géén minister wordt, kan hij als eindredacteur
terugkeren naar de Reyerslaan"
Voor de steeds groter wordende partij is het meteen ook een uitgelezen kans om de penibele situatie in het medialandschap aan te pakken. "Als ik artikels lees in De journalist (ledenblad van de VVJ, red) dan wordt er geschreeuwd dat er te weinig mensen beschikbaar zijn om de stijgende vraag naar nieuws op te vangen. Wel, door dit initiatief komen er meteen een duizendtal eindredacteurs bij, alweer een win-win-situatie", zegt Jambon. 

Bart De Wever sluit zich daar volledig bij aan. "Komt er ook bij dat we voortaan niet alleen maar ministerpostjes uit te delen hebben aan onze mensen, maar ook interessante plaatsen bij bijvoorbeeld Het journaal, De ochtend, Vandaag, deredactie.be, Het Laatste Nieuws en ga zo maar door. Als Siegfried naast een ministerpostje grijpt, dan zal hij minstens even gelukkig zijn met een terugkeer naar de Reyerslaan", aldus De Wever. 

Wordt u de N-VA-eindredacteur
van Het nieuws van morgen?
De N-VA verwacht niet dat er veel protest zal komen op het wetsvoorstel. "Uiteindelijk is iedereen er bij gebaat als de geloofwaardigheid van de pers wordt opgekrikt", zegt een woordvoerder. Mochten er toch media zijn die een N-VA-politicus weigeren, dan wordt hun licentie meteen ingetrokken. De partij van De Wever gaat nu in de Kamer op zoek naar een coalitie om het wetsvoorstel goed te keuren. Als alles volgens plan verloopt, gaat de wet van kracht na de zomer.

Het nieuws van morgen wil alvast het goede voorbeeld geven. Geïnteresseerde N-VA-politici kunnen vanaf nu solliciteren voor de functie van eindredacteur. Een motivatiebrief kunt u ofwel hier, ofwel onderaan dit artikel neerschrijven.