Pagina's

woensdag 25 juli 2012

Kustgemeenten zetten machinegeweren in tegen zeemeeuwen



Volautomatische machinegeweren op daken van appartementen ingezet tegen zeemeeuwen


Vanaf september wordt dit een vertrouwd beeld aan de kust.

De Vlaamse kustgemeenten zullen binnenkort beginnen met het plaatsen van volautomatische machinegeweren op daken van appartementsgebouwen. Met die wapens willen de gemeenten definitief komaf maken met de overlast van de zeemeeuwen. Die vogels vormen al geruime tijd een bron van ergernis voor de bewoners en ook de toeristen blijven hoe langer hoe meer weg van het strand.


De laatste maanden is er aan de Belgische kust sprake van een heuse meeuwenplaag. Onlangs nog was er een incident in de haven van Zeebrugge, waarbij een aantal medewerkers van de NMBS gewond raakten. Ook de terrassen op de zeedijk blijven niet gespaard van de agressieve dieren. Ze gaan hoe langer hoe meer aan de haal met de maaltijden van klanten en pogingen om ze weg te jagen draaien op niets uit. Nu er ook mensen gewond raken, zoals in Zeebrugge het geval was, is het voor de kustgemeenten genoeg geweest. Zij hebben een gezamenlijk budget aangesproken om vanaf september volautomatische machinegeweren te plaatsen op de daken van hun appartementen.

"Als ze worden doodgeschoten, komen ze ook niet terug"
Om de kosten te drukken zullen de wapens niet gekocht maar gehuurd worden, meteen ook de reden waarom er pas vanaf september op de vogels kan geschoten worden. "We gaan de machinegeweren huren van G4S, dat is dezelfde firma die ze verhuurt aan Londen om de veiligheid tijdens de Olympische Spelen te garanderen", zegt de Oostendse burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A).

Volgens de burgervader van Oostende is er geen andere optie meer om de vogels uit te schakelen. "Voederbakken in zee of zogenoemde "hawkkites" (vliegers die een havik moeten voorstellen, red.) zijn misschien wel diervriendelijkere opties, maar ze halen het probleem niet weg. Als de dieren worden doodgeschoten, komen ze ook niet terug", knipoogt Vandecasteele. Tot wanneer de machinegeweren op de daken zullen staan? "Van zodra er geen enkele zeemeeuw meer rondvliegt, laat ik ze meteen weghalen. Dat is meteen ook een verkiezingsbelofte", aldus de burgemeester.

Ook Leopold Lippens, burgemeester van Knokke-Heist, is een fervente aanhanger van het plan. "Destijds wilde ik eigenlijk iets soortgelijks doen tegen de frigoboxtoeristen, maar daar was onvoldoende draagvlak voor", bekent Lippens. De vrees dat er ook mensen gewond kunnen raken door kogels wuift hij weg. "We laten de machines zo afstellen dat ze alleen in de lucht kunnen schieten, dus op het strand en op de dijk hoeft niemand zich zorgen te maken."

GAIA juicht de plannen van de burgemeesters toe

"Ik wil mij opnieuw veilig voelen aan zee"
Dierenrechtenorganisatie GAIA is het plan van de kustgemeenten verrassend genoeg positief genegen. Volgens Michel Vandenbosch bedreigen de vogels de veiligheid van andere dieren aan zee. "Het is niet zo dat GAIA resoluut tegen elke vorm van geweld tegen dieren is", zegt de GAIA-topman. "Uit onze rapporten blijkt dat de populatie dwergwormen en kakkerlakken dramatisch afneemt, toevallig dieren die door de zeemeeuwen worden opgegeten. Dan is het voor ons duidelijk waar de prioriteiten liggen." Klinkt allemaal geloofwaardig, maar de echte waarheid ligt misschien in het feit dat Vandenbosch zelf het slachtoffer geweest is van aanvallen van de zeemeeuwen. "Daar wil ik niet over praten", zegt Vandenbosch, "dat ligt te gevoelig." Bronnen binnen zijn organisatie zijn echter formeel. Aan de redactie van Het nieuws van morgen bevestigen ze dat hun voorzitter de laatste 2 jaar al 8 keer is aangevallen door de zeemeeuwen. "Voor hem is het een persoonlijke strijd geworden", klinkt het in de wandelgangen van GAIA.