Pagina's

donderdag 7 juni 2012

Belfius gaat opnieuw van naam veranderenBelfius ontevreden met nieuwe naam, voortaan zal de bank "Nul" heten

Tegen het einde van de zomer moeten deze twee namen
uit het straatbeeld verdwenen zijn

Na een kritische analyse van de voorbije maanden heeft de raad van bestuur van Belfius beslist om de naam van de bank opnieuw te veranderen. Na eerst Dexia geheten te hebben en vervolgens Belfius zal ze nu als "Nul" door het leven gaan. "We hopen de namen Belfius en Dexia nog voor september uit het straatbeeld te krijgen", zegt woordvoerster Moniek Delvou.


In goedgeplaatste kringen viel er al langer kritiek te horen op de nieuwe naam van het vroegere Dexia. "De reacties van onze klanten logen er niet om", bevestigt ons een lid van de raad van bestuur. "Belfius bekt niet en op familiefeesten is het niet BNP of KBC waarmee gelachen wordt, maar wel met onze bank." Dat het aantal klanten na de naamsverandering nauwelijks stijgt, is ook een reden om opnieuw van naam te veranderen. "We hadden gehoopt om met deze nieuwe naam opnieuw meer geld op te halen dat we vervolgens in risicoportefeuilles konden steken, maar de naam Belfius heeft dat effect niet gehad", geeft onze bron toe.

"Club Brugge krijgt een sponsor die de
titelkansen van de club perfect weergeeft."
In tegenstelling tot de overgang van Dexia naar Belfius wordt er niet veel tijd besteed aan het bedenken van een nieuwe naam. "Dat klopt", zegt Delvou, "als we iets geleerd hebben dan is het wel dat cijfers als merken geweldig goed in de markt liggen." De woordvoerster haalt de voorbeelden aan van televisiezenders één, 2BE, OP12 en straks mogelijk ook Vier en Vijf. "Als televisiezenders zo hoog inzetten op cijfers, dan moet een bank - waar alles om cijfers draait - dat toch ook kunnen?"

Dat het huidige Belfius kiest voor het cijfer Nul is volgens Guillaume Van der Stighelen een logische zet. "Nul domineert veel gesprekken als het over de financiën gaat", merkt de gewezen reclamegoerroe op. "Iemand die geen geld meer heeft staan op zijn rekening, staat onder Nul. Tevens staat het ook symbool voor de huidige economische problemen, want we stevenen in ons land af op een Nulgroei. Ook op de beurs bengelt het aandeel van het huidige Belfius net boven Nul. Bovendien is de kans dat Georges Leekens met Club Brugge kampioen wordt, Nul. De keuze voor deze nieuwe naam is een match made in heaven."

Vanaf september 0% rente op de spaarboekjes

Dehaene ziet de 0 procent
rente helemaal zitten.
Om de nieuwe naam snel naamsbekendheid te geven zal de bank vanaf september een rente aanbieden van Nul procent. "Voor de mensen is het verwarrend om klant te zijn bij Nul en dan 1,5 procent rente te krijgen op een spaarboekje", stelt topman Jean-Luc Dehaene. "Als je een bezoek brengt aan de kapper, wandel je niet buiten met een kabeljauw onder de arm en als je een viswinkel buitenstapt doe je dat niet met een nieuw kapsel", aldus Dehaene. Maar riskeert Nul dan geen bankrun? "Helemaal niet", sust Dehaene. "Al jaren hebben we samen met de Fransen hun geld gestopt in allerlei financiële gedrochten en buiten wat kreten in het parlement (de Dexiacommissie, red.) is daar nooit reactie op gekomen."