Pagina's

zaterdag 16 februari 2013

Gent geeft vreemdelingen 250 euro cadeau


Oost-Vlaamse stad gaat ook rekening Antwerpse vreemdelingentaks betalen.

"Gent is een sociale stad, Antwerpen niet"

Nieuwkomers met een verblijfsvergunning die zich in Gent willen vestigen, zullen 250 euro ontvangen wanneer ze zich inschrijven aan het vreemdelingenloket. Dat heeft het schepencollege zonet beslist. De stad van Daniël Termont gaat datzelfde bedrag geven aan nieuwkomers in Antwerpen.


De beslissing van het Gentse stadsbestuur komt niet onverwacht. De Oost-Vlaamse stad profileert zich sinds de recentste gemeenteraadsverkiezingen steeds meer als de antipode van Antwerpen. Daar is beslist dat nieuwkomers geld moeten geven willen ze in de Scheldestad komen wonen. "Het kost onze diensten 330 euro per dossier, dan lijkt het mij logisch dat we geld vragen voor wie hier wil blijven", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA) in de Vlaamse kranten. Tegen de redactie van  Het nieuws van morgen uit Daniël Termont (SP.A) zijn ongenoegen over die gang van zaken.

"Gent is een sociale stad en wij nemen sociale maatregelen. Kan iemand mij vertellen wat er sociaal is aan het vragen van geld van vreemdelingen?", steekt de Gentse burgemeester van wal. "Gentenaars zijn gastvrije mensen en al wie deel wil uitmaken van onze familie, is hier welkom. Als dat betekent dat we arme mensen een handje moeten helpen, dan is dat maar zo", aldus Termont. Opvallend is ook dat de Gentse burgervader de rekening zal betalen van de nieuwkomers die in Antwerpen komen wonen. "Wij zullen met veel plezier die absurde rekening van 250 euro betalen. Antwerpen is een asociale stad geworden."

Jaarlijks stelt het Antwerpse vreemdelingenloket 11.000 dossiers op en Gent 5.000. Concreet betekent dit dat het Gentse stadsbestuur ongeveer vier miljoen euro moet vrijmaken voor deze maatregel. "We zullen hiervoor de belastingen moeten verhogen, maar Gentenaars zullen dit graag betalen als ze weten dat het voor een goede zaak is", besluit Christophe Peeters, de Gentse schepen van Financiën.