Pagina's

vrijdag 6 april 2012

Anderlecht gaat scheiden van supporters


De open brief van een aantal Anderlechtsupporters blijft nazinderen in het Astridpark. Op een persconferentie heeft Anderlecht beslist om de band met alle supporters van de club te verbreken. "Als het vertrouwen in een huwelijk ontbreekt, dan gaan de partners uit elkaar. Wel, wij vertrouwen onze supporters ook niet meer", zegt manager Herman Van Holsbeeck. Alle supporters die een ticket hebben gekocht voor de playoffs zullen binnen de 14 dagen hun geld teruggestort zien op hun bankrekening. "Mensen die ons een mes in de rug steken zijn niet meer welkom in ons stadion", vervolledigt Van Holsbeeck.

Ariël Jacobs krijgt het zwaar te verduren,
maar de club staat 100 procent achter hem.

In de open brief, die enkele dagen geleden de wereld werd ingestuurd, nemen de fans vooral het onvermogen van trainer Ariël Jacobs op de korrel. Ze verwijten hem onder meer tactische blunders in de Europese wedstrijden en een gebrek aan durf in de eigen competitie. "Spelers die al maanden op zoek zijn naar hun beste vorm, mogen blijven staan. Dat kan toch niet?", luidt hun kritiek.

Steegen wilde er niet al te aangeslagen uitzien
bij het bekendmaken van de scheiding.
Op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie schuwen Van Holsbeeck en woordvoerder David Steegen de grote woorden niet. "Wat hebben die zogezegde supporters al bereikt in hun leven? Toon mij wie van hen al een club in eerste klasse kampioen heeft gemaakt of Europees deed overwinteren. Dan zullen we rekening houden met hun woorden", zegt Steegen, "maar zolang niemand aan die categorie voldoet, zullen we de weg blijven volgen die we onder Ariël zijn ingeslagen."

Over de financiële gevolgen van de scheiding maakt de club zich geen zorgen. "Onze ex-fans schijnen te vergeten dat we nog altijd aan de leiding staan in het klassement. Wij hebben van alle ploegen in de playoffs de grootste kans om het geld van de Champions League te innen. 15 miljoen euro prijzengeld tegenover 1 miljoen euro uit het abonnementsgeld, reken zelf maar uit wat we het minst zullen missen", gaat de algemeen manager door. "Bovendien zullen de transfers van Biglia, Suarez en Mbokani ons zoveel opbrengen dat we nog jaren in een leeg stadion kunnen spelen."

Er vallen koopjes te doen voor
de ex-Anderlechtsupporters.
De grote concurrent uit Brugge heeft na de bekendmaking van de scheiding een persbericht de wereld ingestuurd. "Club Brugge heeft kennis genomen van de beslissing van RSC Anderlecht om te scheiden van hun supporters. Wij willen die mensen opnemen in onze blauwzwarte familie, want na elke scheiding moet een familie klaarstaan om de slachtoffers op te vangen." Voorzitter Bart Verhaeghe heeft voor de ex-Anderlechtsupporters ook een commerciële geste in de aanbieding. Bij de aankoop van een abonnement zullen ze 80 procent korting krijgen op alle kledingstukken en prullaria waarop de merknaam "Dexia"staat. Mensen uit de regio van Vilvoorde krijgen een cadeaucheque van 20 euro om te besteden in het nog te bouwen winkelcomplex UPlace.