Pagina's

zaterdag 19 mei 2012

Tommelein: "Cafés mogen alleen alcohol verkopen"




Bart Tommelein herschrijft voorstel na kritiek: voortaan mag café na middernacht alleen alcoholische drank verkopen

Met zijn voorstel om een alcoholverbod in te voeren voor nachtwinkels heeft Bart Tommelein (Open VLD) een lawine van kritiek over zich heen gekregen. Tommelein komt nu met een compromis op de proppen: " als nachtwinkels geen alcohol meer mogen verkopen, dan mogen cafés ook geen niet-alcoholische dranken meer inschenken."


Het voorstel van Open VLD-senator Tommelein om voortaan de verkoop van alcohol te verbieden in nachtwinkels, ondergaat een grondige wijziging. "We hebben nadrukkelijk geluisterd naar de kritiek van Unizo en NSZ en ons wetsvoorstel aangepast", klinkt het op het kabinet van de senator. Omdat de nachtwinkels dreigen over de kop te gaan als ze na middernacht geen alcohol meer mogen verkopen, doet de liberaal de sector een geste: als zij geen alcohol meer mogen verkopen, dan mogen cafés na middernacht geen niet-alcoholische drank meer verkopen. "Zo ontstaat er een verschuiving van de ene groep naar de andere en omgekeerd, zodat niemand er slechter van wordt", bevestigt een trotse Tommelein ons in een telefonische reactie.

"Spaghetti van de frituur"

Met dit wetsvoorstel wil Tommelein komaf maken met een tegenstrijdigheid die hem al langer tegen de borst stuit. "Hoe vaak zie je niet dat er mensen op café frisdrank en koffie zitten te drinken? Die dranken zijn ten eerste al goedkoper dan een alcoholische drank - wat nefaste gevolgen heeft voor de uitbaters. En ten tweede nemen ze de plaats in van mensen die wél een pintje of iets straffer kunnen en willen gebruiken. Zo krijgen de café-uitbaters twee financiële dompers te verwerken", foetert de Oostendenaar. "Voortaan moeten mensen die na 00.00u cola of ice-tea willen drinken, dat kopen in een nachtwinkel. Wie bier, wijn of wodka wil, moet naar de kroeg. Of bestel jij soms frieten in een pizzeria en spaghetti bij de frituur?"

Dat net zijn partij de slogan "vrijheid" claimt, ist volgens de senator geen tegenstrijdigheid. "We verplichten toch niemand om alcohol of frisdrank te drinken in gezelschap? Thuis mag iedereen drinken wat hij of zij wil. Maar in het openbaar hebben we nood aan duidelijke regels in overleg met de horeca." Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd, zal er een overgangsperiode gelden, net zoals dat het geval was bij de invoering van het rookverbod. Wie na middernacht toch nog koffie, thee of cola drinkt op café, krijgt de eerste zes maanden een waarschuwing. Na die zes maanden riskeert het café een tijdelijke sluiting. Klanten kunnen een boete krijgen die oploopt tot 50 euro.