Pagina's

zondag 23 september 2012

"Thuis" verhuist van VRT naar VIERWouter Vandenhaute koopt bijna volledige cast van "Thuis" weg van openbare omroep.


Voor de "Thuis"-kijkers wordt dit vanaf
2013 een vertrouwd beeld.

Opschudding in televisieland, want een week na de start van VIER stuurt eigenaar Woestijnvis de boodschap de wereld in dat het de acteurs uit "Thuis" heeft weggekocht van de VRT. Tegenvallende kijkcijfers liggen aan de basis van deze opmerkelijke beslissing, dat bevestigt ook Wouter Vandenhaute, het brein achter de transfer. "Elke dag zagen we bijna 500.000 kijkers verdwijnen naar "Thuis" en "Familie", daar moesten we iets aan doen."


"We zitten met een huizenhoog probleem, niemand had die smerige streek van Wouter (Vandenhaute red.) zien aankomen." Aan het woord is een topmedewerker van de VRT. Die openbare omroep incasseert met het verlies van "Thuis" een mokerslag in de strijd om de kijker. "Thuis", dagelijks goed voor ruim 800.000 kijkers, verhuist vanaf januari 2013 immers naar Woestijnvis,  de grote concurrent uit Vilvoorde. 

Vandenhaute lacht zijn tanden bloot. Hij heeft zopas "Thuis"
gekocht voor een recordbedrag.
Gemiddeld 200.000 kijkers voor De Kruitfabriek en slechts 700.000 voor De slimste mens, in het bureau van Wouter Vandenhaute ging de voorbije week meermaals het alarm af. Terwijl zijn zender VIER moet vechten om kijkers, halen concurrenten "Thuis" en "Familie" samen ruim anderhalf miljoen kijkers - dodelijk voor een beginnende zender met een eigenaar die het gewoon is de kijkcijferhemel te bestormen.

"Maar zet Wouter met zijn rug tegen de muur en hij haalt genadeloos uit", getuigt een schermgezicht van VIER aan de redactie van Het nieuws van morgen. Even geniaal als genadeloos is Vandenhautes' reactie: door "Thuis" te kopen verzekert hij zich van 800.000 trouwe kijkers én verzwakt hij zijn rechtstreekse concurrent.

Het bedrag dat Vandenhaute neertelt is volgens ingewijden "nooit gezien" in de Vlaamse televisiewereld. "Maar zo opvallend is dat niet", vindt Tony Mary, gewezen hoofd van de VRT en een persoonlijke vriend van Vandenhaute. "Als je bijna 20 mensen moet overtuigen om over te stappen, dan tellen alleen de nullen op het contract. En Wouter heeft niet meteen een cashflowprobleem", gniffelt Mary. Opvallende afwezigen in "Thuis" op VIER zijn Frankie (Jef Hoogmartens), Tibo (Maxime De Winne) en Waldek (Bart Van Avermaet). Zij werden niet benaderd door Vandenhaute om op die manier ook voet aan grond te krijgen bij de moslimkijkers.

Jacky Lafon stapt over van "Familie" naar "Thuis"


En "Thuis" op VIER zou ook weleens kunnen knabbelen aan de kijkcijfers van "Familie" op VTM, want naast de acteurs uit de VRT-soap koopt Vandenhaute ook actrice Jacky Lafon weg bij VTM. Lafon - al jaar en dag Rita Van den Bossche - zal als datzelfde personage haar intrede maken in "Thuis", waar ze een nicht zal vertolken van Eddy, de man van Nancy.

"Een hele eer", vindt Lafon zelf. "Het voorstel van meneer Vandenhaute was te mooi om te laten liggen. Na mijn scheiding is dit alweer een belangrijke scharniermoment, maar ik heb er ongelooflijk veel zin in."

Dat het Vandenhaute menens is bewijst de aanstelling van de man die het nieuwe "Thuis" op de rails moet krijgen. Jan Eelen - bekend van "In de gloria", "Het eiland" en "De ronde" zal de soap én voorzien van verhaallijnen én regisseren. "Ik zocht al lang iets nieuws om mijn schouders onder te zetten", bekent Eelen. "Dit is een unieke gelegenheid om mijn eerste stappen te zetten in de soapbusiness", besluit Eelen.