Pagina's

zondag 30 september 2012

Tekening bij verkeersboete evenaart Flippo-rage


Ouders rijden bewust te snel om tekeningverzameling kinderen te vervolledigen


Op de speelplaats van basisscholen wordt massaal handel
gedreven in dubbele tekeningen, net zoals met de Flippo's in 1995.

De tekeningenactie van de politie van Antwerpen om meer inkomsten te verkrijgen mist zijn effect niet. Sinds ze kindertekeningen bij de verkeersboetes voegt, is het aantal verkeersovertredingen bijna verdubbeld. "Geen betere manier om geld te innen dan in te spelen op de verzamelwoede van kinderen", glundert politiewoordvoerder Fons Bastiaenssen. 


Als u schoolgaande kinderen in Antwerpen hebt, dan heeft u het wellicht ook al gemerkt. De aandacht van de jongste scholieren gaat niet meer uit naar de televisie of de computer, maar wel naar kindertekeningen. Sinds de politie van Antwerpen die tekeningen bij verkeersboetes voegt, is de vraag naar die tekeningen niet meer bij te houden. Om de verzamelhonger van hun kroost te stillen, begaan ouders in Antwerpen moedwillig verkeersovertredingen, in de hoop de collectie - in totaal zijn er 200 soorten tekeningen beschikbaar - te vervolledigen. 

"hogere snelheid = meer tekeningen"
De politie van Antwerpen moet dezer dagen extra mensen in dienst nemen om de explosieve stijging van het aantal verkeersboetes op te vangen. Waar ze tot vorige maand nog gemiddeld 500 boetes per dag moest versturen, is dat aantal nu gestegen naar 1.000 per dag. "En dat zal wellicht nog stijgen", zegt politiewoordvoerder Fons Bastiaenssen (kleine foto) niet zonder trots.

Het was immers Batiaenssen zelf die vorige maand met het idee op de proppen kwam. "Ons politiekorps had financiële problemen en ik zocht naar middelen om meer geld te krijgen", zegt hij aan de redactie van Het nieuws van morgen. "De traditionele spaghetti-avond, waar we geld haalden uit én het eten én uit de opgedreven controles op foutgeparkeerde voertuigen in de buurt van de zaal, brachten te weinig op voor de inspanningen die daar tegenover stonden."

En dus bedacht hij het plan om in te spelen op de verzamelwoede van kinderen. "Met succes", knipoogt Bastiaenssen. "We hebben nu al meer geld geïnd dan met de laatste 20 spaghetti-avonden samen."

Onderwijs Antwerpen lijdt onder kindertekeningen


Wie minder tevreden is met de actie van de Antwerpse politie, is het Antwerpse onderwijs. Daar stellen ze vast dat de leerlingen steeds minder interesse hebben in de lessen en méér in de kindertekeningen. "En dat werkt behoorlijk demotiverend", vindt juf Eva van de Antwerpse basisschool "De vlinderboom" in Deurne. "Ik word ook een slechte juf genoemd omdat ik geen verkeersovertredingen maak, terwijl juf Els dat wel doet en haar tekeningen in de klas verloot. Maar ik héb geen auto", zucht juf Eva.

Juf Els deelt een tekening uit aan iemand van haar klas.
Al gaat ze wel eerstdaags met haar bank praten voor een lening, zodat ze ook boetes voor overdreven snelheid en de bijhorende kindertekeningen kan krijgen. "Hopelijk word ik dan opnieuw de toffe juf van voor die politie-actie", zegt Eva hoopvol.

 Het succesrecept van de Antwerpse politie zou ook in de rest van het land kunnen ingevoerd worden, daarover zijn gesprekken bezig met de top van de federale en de Antwerpse politie.

Ook wordt er gesleuteld aan het reglement, zodat iedereen een eerlijke kans krijgt om de collectie te vervolledigen. "Het aantal tekeningen dat we opsturen zal voortaan samenhangen met de hoogte van de overdreven snelheid", bevestigt politiewoordvoerder Bastiaenssen. "Wie 50 kilometer per uur te snel rijdt, zal 5 tekeningen méér krijgen dan iemand die maar 10 kilometer per uur boven de maximumsnelheid gaat. Dat is ook het eerlijkst", besluit de woordvoerder."