Pagina's

donderdag 18 oktober 2012

Bart De Wever nieuwe voorzitter Open VLD


De Wever gaat voorzitterschap Open VLD, N-VA en burgemeesterschap combineren.


Deze affiches zullen binnenkort te zien zijn op straat.

N-VA-voorzitter Bart De Wever wordt de nieuwe voorzitter van Open VLD, dat heeft onze redactie uit betrouwbare bron vernomen. De topman van N-VA moet de liberale partij opnieuw op de kaart zetten tegen de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 2014. 


Bart De Wever neemt vanaf januari het voorzitterschap over van Alexander De Croo, die na het vertrek van Vincent Van Quickenborne naar Kortrijk, de nieuwe minister van Pensioenen wordt. Opmerkelijk: De Wever zal het voorzitterschap van Open VLD blijven combineren met het voorzitterschap van N-VA én met zijn Antwerps burgemeesterschap. "We hebben zijn partij (N-VA, red) op alle mogelijke manieren bestreden, zonder resultaat. If you can't beat them, join them", bevestigt een liberaal kopstuk het verhaal aan de redactie van Het nieuws van morgen.

"Hij mag alleen niets zeggen over separatisme"
Al jarenlang moet de liberale partijleiding constateren dat de vijver van Open VLD wordt leeggevist door de N-VA. Door De Wever nu als voorzitter aan te trekken hoopt de partij een deel van die kiezers terug te winnen. "Al hebben we met Bart wel de afspraak gemaakt dat hij als voorzitter van onze partij geen uitspraken mag doen over separatisme. En hij heeft beloofd zich daaraan te zullen houden", zegt Karel De Gucht voor de camera's van VTM.

Volgens de Europees Commissaris stelt er zich geen enkel deontologisch probleem. "Iedereen heeft toch het recht om ergens voorzitter te worden? Als je in het zakenleven voorzitter mag worden van meerdere raden van bestuur, waarom mag dat dan niet in de politiek?"

Bart De Wever zelf was niet bereid tot een reactie, maar Siegfried Bracke wilde wel kort reageren. "Open VLD en N-VA hebben op sociaal-economisch vlak een quasi identiek programma. Hoe meer kiezers de liberalen halen, hoe beter voor ons. Het is een win-winsituatie voor beide partijen." In politieke debatten met de partijvoorzitters zal het Bracke zijn die de N-VA vertegenwoordigt. "Maar mijn rol zal zich uitsluitend beperken tot het steunen van wat Bart zal zeggen. Eigenlijk ga ik dus gewoon doen wat ik altijd deed", besluit de gewezen journalist.