Pagina's

zaterdag 6 oktober 2012

Verkiezingen worden vervangen door 1 grote peiling


Peiling VRT/VTM/De Standaard/HLN/Dag Allemaal en Knack vervangt verkiezingen

Na zondag 14 oktober behoren files voor de stemhokjes
definitief tot het verleden.

Volgende week zondag trekken we met zen allen voor de laatste keer naar de stembus. De Vlaamse en de federale regering hebben met vertegenwoordigers van de Vlaamse pers immers een akkoord bereikt om de verkiezingen zoals we die nu kennen, te schrappen. In de plaats komt er 1 grote peiling georganiseerd door 2 tv-zenders (VTM/VRT), 2 kranten (De Standaard/Het Laatste Nieuws) en 2 weekbladen (Knack/Dag Allemaal).


Zondag 14 oktober maakt u zelf deel uit van een historische gebeurtenis, want het zal de allerlaatste keer zijn dat u naar de stembus gaat stappen. Een werkgroep, met daarin leden van de Vlaamse en de federale regering en vertegenwoordigers van de Vlaamse pers, heeft haar eindrapport overhandigd aan beide parlementen. In dat rapport, dat de redactie van Het nieuws van morgen kon inkijken, wordt afgestapt van (...) het voorbijgestreefde idee dat mensen naar een koude zaal lokt om hen te laten stemmen. (...) Verwacht wordt dat de regeringen van Di Rupo (PS) en Peeters (CD&V) dit voorstel snel zullen laten goedkeuren. 

"Anno 2012 naar een koude zaal stappen om te stemmen,
laat ze dat in Wallonië en Brussel maar blijven doen."
"Met dit historisch akkoord wordt ons land het eerste land in de wereld dat eindelijk inziet hoe ouderwets het huidige stemsysteem is", zegt Bart De Wever (N-VA). "Samen met mijn partij hebben we de kiezer verandering beloofd, wel, verandering is wat we hen zullen geven."

De N-VA-voorzitter betreurt wel dat Wallonië en Brussel nog op dezelfde ouderwetse manier zullen stemmen. "We leven in 2 democratieën en nu we elk op een andere manier zullen stemmen, wordt dat nog maar eens duidelijk." De Wever is wel tevreden dat zijn Franstalige collega's zich niet hebben verzet tegen de Vlaamse eis om de stembusslag op een andere manier te organiseren.

Concreet gaan de "Verkiezingen 2.0" er als volgt uitzien: de redacties van de tv-zenders, kranten en weekbladen zullen elk, verspreid over Vlaanderen, 1.000 kijkers en lezers selecteren die ze volgens de geldende peilingregels zullen bevragen naar hun stemvoorkeur.  "We spreken hier over 6.000 mensen - zowel hoogopgeleiden als marginalen -  de kans dat je dan een politieke aardverschuiving veroorzaakt is bijzonder klein", meent Rik Van Cauwelaert (ex-Knack), een van de bezielers van het voorstel.


Voor hem was dit zijn laatste wapenfeit voor het weekblad van Roularta. "Nu kan ik met een gerust gemoed de deur achter mij dichtslaan", bevestigt Van Cauwelaert. "Er waren mensen op onze redactie die jaloers waren op mijn activiteiten in de werkgroep, maar van Rik (De Nolf, red.) mocht ik dit project toch nog afwerken. Om verdeeldheid bij Knack te voorkomen, stap ik zelf op."


"Eindelijk krijgen peilingen het respect dat ze verdienen"

Politicologen Carl Devos en Dave Sinardet lieten op Twitter verstaan dat ze tevreden zijn met dit nieuwe akkoord. "Gedaan met handtekeningen uitdelen aan de stembus. Eindelijk uitslapen en brunchen", tweet Devos. Eenzelfde geluid valt te horen bij Sinardet. "Meewarig doen over peiling kan nu niet meer. Politici zullen eindelijk respect hebben voor een peiling."

"In plaats van verkiezingsdebatten op tv kunnen we
nu bijvoorbeeld het Sportpaleis afhuren."
"Dat gebrek aan respect is iets wat ons, Wetstraatjournalisten, al langer tegen de borst stuit", bevestigt VRT-journalist Ivan De Vadder. "Elke kritische vraag over een slechte peiling werd door de politieke wereld beantwoord met een simpele "het zijn mààr peilingen."

Nu de verkiezingen worden geschrapt en 1 grote peiling in de plaats komt, is De Vadder er rotsvast van overtuigd dat de politici het peilingwerk van de Vlaamse pers naar waarde zullen schatten. "Hun toekomst hangt er dan ook aan vast", knipoogt De Vadder.

Voor de VRT-journalist zelf valt er ook een werklast weg. "We hoeven nu geen grote verkiezingsdebatten te organiseren voor 1 miljoen mensen, want het zijn maar 6.000 mensen die echt kunnen gaan stemmen. Voor hen kunnen we bijvoorbeeld het Sportpaleis afhuren om daar een debatavond te houden."

Het laatste woord is voor Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V).  "Ik zie hier een win-win-situatie voor zowel de politici als de kiezer. De eerste groep moet niet langer het ganse land doorkruisen om campagne te voeren. Onze boodschap uitsturen naar die 6.000 mensen volstaat. Zij moeten dan maar uitmaken welke politieke boodschap hen het beste ligt. De kiezer zelf heeft dan weer als voordeel dat ze op hun vrije zondag mogen doen waar ze zin in hebben", aldus Peeters.