Pagina's

dinsdag 9 oktober 2012

Tour de France 2013 telt geen enkele bergrit



"Tourdirectie verwijt klimmers een gebrek aan durf en aanvalslust"

Net als in de 1e editie zal er in de 100e Tour
niet over bergen gereden worden.

De Ronde van Frankrijk van 2013 zal niet gewonnen worden door een klimmer. Die conclusie kan nu al getrokken worden op basis van het rittenschema dat deze maand officieel wordt voorgesteld door Tourbaas Christian Prud'homme.  De 100e Tour zal immers geen enkele bergrit bevatten. De reden hiervoor zou de Tourdirectie bij de passieve houding van de klimmers leggen.


Haalt ons land voor het eerst sinds Lucien Van Impe nog eens een eindoverwinning in de Ronde van Frankrijk? Die kans is gevoelig gestegen nu blijkt dat de 100e editie van de Tour geen enkele bergrit zal tellen. De officiële uitleg luidt dat de Tourdirectie met deze beslissing de allereerste Tour van 1903 (er werd niet gereden tijdens WO I en WO II) wil herdenken. Ook toen reed het peloton over alleen maar vlakke wegen. In de wandelgangen is er echter een andere uitleg te horen: de Tourdirectie zou zeer ontgoocheld zijn in het passieve gedrag van de klimmers in de vorige Touredities. "Nog zo een spektakelarme Tour zou de sponsors wegjagen", weet een insider.

Prud'homme: "Iedereen aan de start
kan nu de Tour winnen"
De Ronde van dit jaar, met Bradley Wiggins als laureaat, was een van de flauwste edities uit de rijke Tourgeschiedenis. De enige renner die hem kon bedreigen - Chris Froome - reed in hetzelfde team en hij kreeg tot twee keer toe teamorders om zijn kopman niet aan te vallen. Omdat ook andere klimmers niet op de afspraak waren, bleven de miljoenen wielerfans op hun honger zitten. Een herhaling van dit scenario doet Tourbaas Prud'homme dan ook huiveren.

"Zonder afbreuk te willen doen aan de prestatie van Bradley, is het correct dat het dit jaar geen uitzonderlijke Tour was", bevestigt Prud'homme aan de redactie van Het nieuws van morgen. "Maar ook zonder die editie waren we al van plan om iets speciaals te doen met de 100e Tour", beklemtoont hij. "We willen zo goed mogelijk het parcours van de allereerste Tour volgen. Dat die editie nagenoeg vlak was, is dan maar zo", wuift hij onze opmerking over de morrende sponsors weg.

De slotrit naar Parijs zal
's avonds gereden worden.
Om de kansen op een spannende Tour te vergroten zullen er ook geen tijdritten georganiseerd worden. De directie hoopt zo te vermijden dat de toekomstige eindwinnaar uit de kleine vijver van tijdritspecialisten komt. "We moeten terug naar het basisidee dat zegt dat iedereen die aan de start van de Tour komt, de kans heeft om te winnen. Met bergritten en tijdritten waren er maar 10 kanshebbers, waardoor de attractiviteit voor de 190 anderen wegvalt. En dat is oneerlijke concurrentie",  vindt Prud'Homme.

De Tourbaas heeft tot slot nog een primeur. De laatste rit naar Parijs zal omstreeks 17u van start gaan, waardoor de renners in het donker aan de plaatselijke rondes op de Champs-Elysées kunnen beginnen. "Ook in de 1e Tour werd er 's nachts gereden en in de Formule 1 is gebleken dat rijden bij kunstlicht een extra dimensie geeft aan de wedstrijd."