Pagina's

dinsdag 29 mei 2012

Kameroeners vallen massaal voor Maggie De Block



Ontradingscampagne staatssecretaris De Block (Open VLD) heeft omgekeerde effect

Maggie De Block tijdens één van haar talloze interviews voor
de Kameroense pers.

Wat een ontradingscampagne had moeten worden, heeft een omgekeerd effect bereikt: na het bezoek van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) voelen steeds meer Kameroeners zich geroepen om naar ons land te vluchten. Een reporter van Het nieuws van morgen volgde de staatssecretaris in haar zog op haar eerste officiële buitenlandse reis. 


Voor haar eerste buitenlandse reis als staatssecretaris koos de politica van Open VLD niet toevallig voor Kameroen. Volgens haar betalen te veel inwoners van dat land smokkelaars om naar België te komen en hier clandestien te verblijven. Het is net daarom dat De Block het voorbije weekend naar het Afrikaanse land is gereisd, een reis die haar wellicht nog enige tijd zal heugen. "Ik weet niet waarom, maar waar ik ook naartoe ging, voortdurend werd ik aangeraakt en bepoteld. In het begin van het weekend telde ik gemiddeld 10 mensen rond mij, maar tegen zondagavond was dat aantal opgelopen tot 2.000 mensen. Ongelooflijk", aldus De Block.

Elke Kameroener wil een blik opvangen van Maggie De Block
In tegenstelling tot Annemie Turtelboom in Marokko en Laurette Onkelinx in Israël kende De Block geen enkel moment van vijandigheid tegen haar persoon. "Ik word hier beter ontvangen dan in mijn eigen Merchtem", zegt ze. "Het doet echt wel eens deugd hoor, om op plaatsen aangeraakt te worden die doorgaans van (vreemd) menselijk contact verstoten blijven." Over het waarom van haar populariteit bij de Afrikaanse bevolking is socioloog Michael Neocosmos duidelijk: "In tegenstelling tot Europeanen hebben wij een voorkeur voor vrouwen met een maatje meer. Dergelijke vrouwen staan voor ons symbool voor rijpheid en vruchtbaarheid en tevens van rijkdom. Als je dat combineert met de warme persoonlijkheid van de staatssecretaris, dan is het logisch dat ze hier op veel bijval kan rekenen", besluit de socioloog.

Op het eerste zicht lijkt haar populariteit een goeie zaak voor ons land, behalve dan wanneer je naar Kameroen afreist om eigenlijk het omgekeerde effect te realiseren. Een smokkelaar, die anoniem wenst te blijven, zegt dat hij nu overstelpt wordt met aanvragen om naar België te vluchten. "In mijn boekhouding heb je een Pre-De Block en een Post-De Block-tijdperk", merkt hij fijntjes op. "Waar ik in het eerste tijdperk nog 20 jaar zou moeten werken om met pensioen te kunnen gaan, kan ik nu al binnen enkele maanden rentenieren. België kon de Kameroense smokkelsector geen beter cadeau doen dan Maggie De Block naar ons land te sturen."





Geen opmerkingen:

Een reactie posten